Foto: F64

Lietā, kurā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā šonedēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, kā arī Jūrmalas mēru Gati Truksni, ticis aizturēts arī uzņēmējs Anrī Kursītis, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Es to KNAB uzspridzināšu gaisā. Iedomājaties, otrdien man piedzima pirmā mazmazmeita (..) es sēdēju cietumā. Es gatavojos viņu izņemt ārā no slimnīcas. Viņi mani noturēja," raidījumam savu neapmierinātību pauda Krūmiņš.

"Nekā personīga" vēsta, ka uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš caur trešajām personām varētu būt finansējis divas partijas – "No sirds Latvijai" un ZZS.

Kopumā abām partijām pārskaitīti aptuveni 135 000 eiro. Kā vēsta TV3, Krūmiņš 2014. gada vēlēšanu laikā varētu būt ziedojis vairāk nekā 100 000 eiro Ingūnas Sudrabas partijai "No sirds Latvijai". Tas esot tieši tik daudz, lai varētu samaksāt par vērienīgo reklāmas kampaņu, atzīmē raidījums.

TV3 vēsta, ka šajā lietā aizturētais un vēlāk atbrīvotais Jorens Raitums "No sirds Latvijai" pildījis kasiera pienākumus. Viņš esot pietuvināta persona Krūmiņam. Tiesa, Krūmiņš raidījumam noliedzis, ka ir pārskaitījis caur Raitumu naudu Sudrabas partijai.

"Nē, jo es skaitīju tā, ka es palīdzu. Tā mana palīdzība morālā un tās pilnīgi pietika, jo, kā notiek finansējumi? Es pazīstu kādus 60 stividorus, es viņus sasaucu, Ingūna ar viņiem tikās, viņa viņus pārliecināja, un viņi skaitīja naudu iekšā Ingūnai," pauda Krūmiņš. Savukārt raidījums atzīmē, ka 60 lielos stividorus Sudrabas partijas ziedotāju sarakstā neredz.

Sarakstā esot kāds jaunietis Jānis Dāvis, kāds jauns lopkopis Mārtiņš Butāns, kāda būvniecības uzņēmuma vadītāja Kristīne Petruškina, bijušais Latvijas Televīzijas darbinieks Ivars Falks, galdnieks Jānis Raudzeps un pārvietojamo tualešu tirgus līderis Kursītis.

Šos cilvēkus vienojot tas, ka tiem ir legāli iztikas avoti un tie ziedojuši Sudrabas partijai pa 14 000 vai 15 000 eiro. Kursīša loma neatļautā partiju sponsorēšanā varētu būt lielāka, nekā citiem, pieļauj raidījums.

"Nekā personīga" norāda, ka, pēc tā rīcībā esošajām ziņām, tieši Kursītis varētu būt ceturtā Krūmiņa – Trukšņa lietā aizturētā persona.

Krūmiņa aizstāvības taktika ir tāda, ka viņš aicinājis citus cilvēkus ziedot partijai, vēsta TV3. To sakot arī Sudraba, gan atzīstot, ka pēc sliktā rezultāta vēlēšanās Krūmiņam interese par partiju "No sirds Latvijai" ir beigusies.

Lietas ietvaros KNAB pārbauda arī "No sirds Latvijai" un ZZS finanšu dokumentus.

Jau vēstīts, ka KNAB darbinieki otrdien veica kratīšanu Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS) kabinetā, kā arī aizturēja uzņēmēju Krūmiņu.

KNAB sācis kriminālprocesu par iespējamo politisko partiju un politisko partiju apvienību nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Kopumā procesa ietvaros tika aizturētas četras personas.

Uz šo secinājumu pamata KNAB šonedēļ aizturēja Krūmiņu un finansēšanas shēmas līdzdalībniekus Jūrmalas mēru Gati Truksni, finanšu konsultantu Jorenu Raitumu un pārvietojamo tualešu uzņēmēju Anrī Kursīti.

Katram no viņiem bija sava loma partiju slēptajā uzturēšanā, tomēr vienojošais ir Jūlijs Krūmiņš, informē TV3.

Trukšņa, Krūmiņa, Raituma un Kursīša aizturēšanai KNAB esot gatavojies jau divus gadus. Viss bijis gatavs jau vasarā, tomēr aizturēšana notikusi tikai oktobrī. KNAB izkratījis arī Jūlija Krūmiņa mitekli, biroju, Jorena Raituma kabinetu, Gata Trukšņa kabinetu un mājvietu. Trukšņa mājā KNAB darbinieki kratīšanu veikuši visu dienu, un beiguši ap desmitiem vakarā.

Pēc aizturēšanas Truksnim pirmo nakti nācies pavadīt Bulduru slimnīcā, jo iztaujāšanas laikā mēra kabinetā, viņš iedzēris tādus medikamentus, no kuriem noģībis. Nākamajā dienā Bulduru slimnīcas ārstu konsīlijs viņu atzinis par veselu, tādēļ vismaz vienu nakti mēram nācās pavadīt apcietinājumā.

Kā vēsta TV3, "Nekā personīga" ir vairākkārt redzējis Truksni Saeimā apciemojam ZZS frakcijas priekšsēdētāju Augustu Brigmani. Skandāls arī atklājis, ka šis politiķis regulāri iet spēlēt kārtis kopā Krūmiņu un uzņēmējim Agni Kalnkaziņu un maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu.

Raidījums atzīmē, ka vēl viens Krūmiņa projekts bijis ZZS pārstāves Ivetas Grigules ievēlēšana Eiroparlamentā.

Raidījums atzīmē, ka uz to uzņēmēju pamudinājuši pašreizējie "No sirds Latvijai" Saeimas depututāti Romāns Mežeckis un Ringolds Balodis. Viens tolaik bijis pilsētas vicemērs, otrs ZZS Jūrmalas mēra Trukšņa padomnieks. Krūmiņš arī raidījumam atzinis, ka ziedojis Grigulei. "Viņa teica – Jūlij, es aizstāvēšu tavas tiesības, lai varētu smēķēt cigārus visos restorānos. Tā bija vienīgā reize, kad es pārskaitīju," raidījumam taisnojās uzņēmējs Krūmiņš, kurš norādījis, ka naudu pārskaitījis pašai Grigulei, bet citiem gan nē.

Viens no lielākajiem eiroparlamentārietes Grigules atbalstītājiem bija vēl kāds uzņēmējs, Zaļās partijas valdes loceklis Valdis Kalnozols. Viņš sešos maksājumos ZZS 2014. gadā ziedojis 18 000 eiro. Šonedēļ Kalnozolu raidījums sastapis, iznākot no KNAB, kas deputātam bija piemērojis liecinieka statusu tā dēvētajā "Trukšņa – Krūmiņa kriminālprocesā".

Uzņēmējiem Kalnozolam un Krūmiņam esot kas kopīgs – tā esot vieta, kur atdzīvojas bizness – Jūrmala un kopīgs ietekmīgs draugs - pilsētas mērs, vēsta raidījums.

Trukšņa laikā Kalnozolam radusies iespēja attīstīt kulinārijas biznesu. Viņš izveidojis kafejnīcu "Lighthouse". Saviem paziņām Krūmiņš ir stāstījis, ka nekad nav bijis pelnīt tik viegli kā tagad Jūrmalā, vēsta TV3.

Raidījums atzīmē: ja pierādīsies, ka ziedojumi Sudrabai un ZZS bijuši nelikumīgi, tad abas partijas zaudēs valsts finansējumu. ZZS tas 2015. gadā bija 126 000 eiro, Sudrabas partijai – 44 000 eiro.

Ja tiks pierādīts nelikumīgas finansēšanas fakts, kriminālatbildība var draudēt ne tikai četriem šonedēļ aizturētajiem, bet arī partiju vadītājiem Ingunai Sudrabai, Augustam Brigmanim un Armandam Krauzem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!