Foto: LETA
Uzturēšanās atļauju dzītais mājokļu bizness vairākās mājās ienācis ar necilvēcīgiem apstākļiem īrniekiem. Lai neieslīgtu ilgās tiesu prāvās, divi Rīgas daudzstāvu māju īpašnieki pret īrniekiem pielieto visai skarbas metodes, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Kā vēsta raidījums, Maskavas ielas 39.namaa iedzīvotāji jau otro ziemu dzīvo bez apkures, ūdens un kanalizācijas. 2013.gada vasarā mājai nomainījās īpašnieki. Ziemā namam nepieslēdza apkuri, aizsala ūdensvadi, kanalizācija krājās dzīvokļos, tāpēc santehniķi salauzuši caurules, lai tek pagrabā.

Visu pagājušo gadu vienīgā tualete sešstāvu mājā bijusi biotualete pagalmā. Ūdeni pieved reizi nedēļā. Šoziem nav arī tualete, noskaidrojis "de facto".

„Bērnam gadiņš bija, kad atslēdza siltumu un ūdeni. Vasarā noslēdza elektrību. Kā tā var dzīvot?" jautājusi Gita, kuras dzīvoklī silta ir viena istaba, ko kurina ar krāsni. Nesen Gitai izdevies atrast citu pagaidu mājvietu.

Sieviete un citi mājas iedzīvotāji nolieguši, ka viņiem būtu parādi. Jaunie īpašnieki piestādījuši lielāku īres maksu, ko īrnieki atsakās maksāt, jo viņiem ir spēkā iepriekšējie īres līgumi. Tagad rēķini īrniekiem vispār netiek sūtīti, norāda raidījums.

Kā informē "de facto", kamēr īrnieki nav mājās, dzīvokļiem tiekot naglotas ciet durvis un liktas priekšā piekaramās atslēgas.   

Jurija īsās prombūtnes laikā īpašnieks ielicis metāla durvis ar jaunu slēdzeni. „Sākumā nakšņoju tepat uz zemes, pēc tam devos uz pansionātu. Visa iedzīve man aizvien ir iekšā," raidījumam pavēstījis pensionārs, stāvot pie dzīvokļa durvīm.

Īpašnieki interviju "de facto" atteikuši. Viņu pārstāvis slēdzeņu likšanai attaisnojumu atradis pilsētas noteikumos par būvju uzturēšanu - neapdzīvotas telpas jānoslēdz, lai svešinieki netiek iekšā.

„Vairāki īrnieki sakarā ar to, ka nebija apkure, viņi sāka pamest dzīvokļus. Tur rajonā ir gan narkomāni, gan bomži, tāpēc tika uzliktas piekaramās atslēgas," raidījumam paudis pārvaldnieks Dāvids Bobovņikovs.

Savukārt apkures nepieslēgšanu viņš skaidrojis ar to, ka jaunie īpašnieki mājā sāka saimniekot tikai ziemā, kad apkure parādu dēļ jau nebija pieslēgta.

"de facto" gan norāda, ka īrnieki par nemaksāšanu tiesā nav sūdzēti. Situāciju Maskavas ielas 39.namā pārbaudījis Tiesībsarga birojs, un secinājis, ka jaunajiem īpašniekiem ir saistoši iepriekšējie īres līgumi un strīdi ir jāizskata tiesā.

Rīgas pašvaldības Īres valdē ar ilgajām tiesas prāvām skaidro, kādēļ īpašnieki izvēlējušies ātrākas metodes. „Bet jebkurā gadījumā ne es, ne Īres valde neatbalstu likt piekaramās atslēgas," raidījumam teikusi Īres valdes priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Rita Bednarska.

Rīgas domes Administratīvā komisija par pamatpakalpojumu nesniegšanu uzlikusi īpašniekiem vairākus sodus. Vairākos piegājienos uzlikti sodi gandrīz 10 tūkstošu eiro apmērā. Taču tie ir pārsūdzēti.

Policija pēc vienas no īrnieku sūdzībām sākumā atteikusi rosināt kriminālprocesu, taču pēc prokuratūras norādēm to tomēr izdarījusi. Pašlaik izmeklētāji pieļauj, ka notikusi patvarība un lietā ir aizdomās turamās personas, ziņo raidījums.

Kā secina "de facto", komunālo pakalpojumu nesniegšana, durvju aiznaglošana, īrnieku mantu izlikšana ir abu namīpašnieku - Izraēlas pilsoņu Grigorija Sandersa un Alekseja Kaškarova - rokraksts. Līdzīgi īrnieku jautājumu viņi esot risinājuši citās savās mājās - Dzirnavu 6, Avotu 76, Ezera 18. Arī par šiem gadījumiem notiek izmeklēšana.  

Māju Dzirnavu ielā, kur īrnieku mantas viņu prombūtnes laikā iznestas no dzīvokļiem, abi pārdevuši. Tā tagad tiek atjaunota un mākleri jau pārdod dzīvokļus, cita starpā norādīts, ka līdz ar tiem var nopirkt uzturēšanās atļaujas, vēsta raidījums.

"de facto" norāda - māju iedzīvotāji noskaidrojuši, ka viens no īpašniekiem Kaškarovs bija lūdzis Latvijā uzturēšanās atļauju. Taču tā viņam, pēc neoficiālām ziņām, esot atteikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!