Foto: Reuters/Scanpix

Ebolas vīrusslimība ir reti sastopama smaga, bieži letāla slimība, ko izraisa Ebolas vīruss. Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka nāvējošā sērga vairākās Āfrikas valstīs prasījusi simtiem cilvēku dzīvību.

Eiropas Komisija (EK) sagatavojusi ieteikumus un informāciju iedzīvotājiem, kas būtu jāņem vēra, ja ceļojuma gala mērķis atrodas kādā no vīrusa izplatības valstīm.

Izplatība – tiešā kontakta ceļā


Foto: PantherMedia/Scanpix
Vīruss izplatās tieša kontakta ceļā ar asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem (piemēram, siekalām, urīnu) no  dzīviem vai mirušiem inficētiem cilvēkiem. Tas izplatās arī neaizsargātu seksuālu kontaktu ceļā ar slimniekiem  līdz pat septiņām nedēļām pēc izveseļošanās.

Ar slimību var saslimt arī, nonākot tiešā kontaktā ar dzīvu vai mirušu savvaļas dzīvnieku (piemēram, pērtiķu, meža antilopju un sikspārņu) asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem. 

Atšķirībā no gripas, Ebolas vīruss neizplatās pa gaisu. 

Slimības indikators – pēkšņs drudzis


Foto: PantherMedia/Scanpix
Slimības inkubācijas periods ilgst 2-21 dienu, un pēc šā perioda slimība var sākties pēkšņi ar drudzi, muskuļu sāpēm,  nespēku, galvassāpēm un rīkles iekaisumu. 

Tam seko vemšana, caureja, izsitumi un aknu un nieru disfunkcija. Dažiem slimniekiem vīruss izraisa arī spēcīgu iekšēju un ārēju asiņošanu un vairāku orgānu mazspēju.

Slimība nav ārstējama un pret to pagaidām nav arī vakcīnas.

Inficēšanās risks


Foto: AP/Scanpix
Eiropas Komisija norāda, ka, pat tad, ja jūs dzīvojat slimības skartajā apvidū vai esat apmeklējuši šo apvidu ceļojot, inficēšanās risks ar Ebolas vīrusu ir ārkārtīgi mazs, ja vien jūs neesat tieši saskārušies ar dzīvu vai mirušu inficētu cilvēku vai  dzīvnieku ķermeņa šķidrumiem. Saskare ar ķermeņa šķidrumiem nozīmē arī neaizsargātu seksuālu kontaktu ar slimniekiem līdz pat septiņām nedēļām pēc izveseļošanās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!