Foto: F64
Vācijas vēstnieks Rīgā Klauss Burkharts nosūtījis izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam vēstuli, kurā pauž sašutumu par Latvijas Universitātes (LU) realizēto maģistrantūras programmas Starptautiskais bizness kvalitāti, kura pirms diviem gadiem neesot bijusi akreditēta, piektdien raksta Neatkarīgā Rīta avīze (NRA).

LU vadība noliedz, ka programma nebūtu akreditēta, taču izglītības ministrs sola atkārtoti veikt pārbaudi.

No 2007. gada rudens līdz 2009. gada vasarai LU Ekonomikas un vadības fakultātē par Vācijas akadēmiskās apmaiņas dienesta (DAAD) līdzekļiem studēja Matiass Hobeins. Viņš bija viens no 18, kuri pauda neapmierinātību ar LU studiju programmu angļu valodā.

Pārbaudē Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) konstatējis 26 pārkāpumus, arī faktu, ka LU nav informējusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības programmu Licencēšanas komisiju par izmaiņām studiju programmas īstenošanā.

Vācijas vēstnieks ministram rakstījis, ka tolaik programma neatbildusi Latvijas likumdošanai. «Tas rada problēmas ne tikai Hobeina kungam, bet arī DAAD un Vācijas Latvijas sadarbībai izglītībā. Ja Latvijas IZM neatzīst M. Hobeina iegūto akadēmisko grādu, tad Hobeina kungu skartu būtiski negatīvi aspekti. Tas būtu neiepriecinoši arī DAAD,» rakstījis K. Burkharts.

Vēstnieks norādījis, ka DAAD ik gadu piešķir stipendijas tikai un vienīgi kvalitatīvi augstvērtīgām studiju programmām labās augstākās izglītības iestādēs. Kā raksta NRA, DAAD uzzināja, ka 2009. gadā no Latvijas uz Vāciju devās 178 ar augstskolām saistītas personas – studenti, lektori, savukārt no Vācijas uz Latviju atbrauca 76. Tikai 2009. gadā vien no vairākām Vācijas ministrijām abu valstu augstākās izglītības sadarbībā ieguldīts vairāk nekā miljons eiro. «Diemžēl LU ieviestā studiju programma ar nereģistrētu akreditācijas numuru izraisa nožēlu un nav laba reklāma minētajai izglītības iestādei,» satraukumu pauž Vācijas vēstnieks.

To, ka šāda situācija nav normāla, uzskata arī izglītības ministrs. «Tas ir ļoti nopietns signāls, ko esam saņēmuši no Vācijas vēstniecības. Tas var apdraudēt augstākās izglītības internacionalizāciju un eksportspēju. IZM aicinās IKVD veikt atkārtotu pārbaudi LU, vai konstatētie pārkāpumi attiecībā uz studiju programmas Starptautiskais bizness realizāciju ir novērsti,» komentē izglītības ministrs R. Broks.

Savukārt LU mācību prorektors Juris Krūmiņš norādījis, ka programma ir akreditēta un, ja NRA publicēšot nepamatotu informāciju, viņš patur tiesības vērsties tiesā. To, ka programma patiešām bija akreditēta pirms M. Hobeina studiju uzsākšanas apstiprinājis nodibinājuma Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centrs informācija. Pirmā akreditācija notikusi 2004. gada maijā, un pērn tai veica nākamo akreditāciju, kuras termiņš noteikts 2016. gada beigas. Taču pērn IKVD pārbaudes aktā konstatējošajā daļā ir teikts, ka ārvalstu studējošajiem netiek nodrošināta obligāta latviešu valodas apguve, kā to paredz Augstskolu likums.

Interesants ir fakts, ka M. Hobeina personas lietā ir atrodams līgums ar pielikumu par studijām LU, kuru LU vārdā parakstījis Ekonomikas un vadības fakultātes dekāns Māris Purgailis, bet M. Hobeins to nav parakstījis. Uzmanību piesaista arī tas, ka Starptautiskā biznesa lekciju sarakstos angļu valodas grupai norādīts, ka Dirks Linovskis ir profesors, taču pārbaudes laikā nav iegūti dokumenti, kas apliecinātu viņa ievēlēšanu par profesoru. Tāpat konstatēti arī citi pārkāpumi, piemēram, atšķirīgi sadarbības partneru nosaukumi.

«Augstskolai, tādai, kas pretendē uz starptautiski atpazīstamas zinātnes universitātes statusu, ir jābūt spējīgai nodrošināt kvalitatīvas studijas un nepieļaut pārkāpumus,» pārliecināts izglītības ministrs.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!