Foto: F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V) iesniegusi grozījumus rezolūcijas projektā par situāciju Vidusjūras reģionā un migrācijas jautājumu risināšanu, kurā aicinājusi ņemt vērā katras dalībvalsts tiesības lemt par bēgļu uzņemšanu, kā arī izteikusi aicinājumu Eiropas Komisijai (EK) vērsties pret valstīm, kas nepilda savus pienākumus, aizsargājot Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, informēja deputātes birojā.

Politiķe uzskata, ka Latvijai ir svarīgi, lai bēgļu pārvietošana tiktu īstenota brīvprātīgi, saglabājot katras valsts tiesības pašai lemt par uzņemamo patvēruma meklētāju skaitu, ņemot vērā tās integrācijas spējas, kā arī vēsturiskos aspektus.

Vaidere atgādina, ka okupācijas gados Latvijā ieplūda aptuveni miljons nelegālo imigrantu un šobrīd valstī joprojām dzīvo vairāk nekā 260 000 nepilsoņu, kuri nav integrējušies un nevēlas atzīt Latvijas valsti, kaut arī viņi tiek mudināti iegūt pilsonību.

Viņa arī atzīst, ka, risinot migrantu un bēgļu problēmu, nepieciešama solidaritāte starp dalībvalstīm, un vienlaikus norāda, ka jebkāda automātiska patvēruma meklētāju pārdale nav pieļaujama.

Iesniegtajos grozījumos Vaidere arī aicinājusi EK vērsties pret valstīm, kuras nepilda savus pienākumus, aizsargājot ES ārējās robežas, tādējādi apdraudot Šengenas zonas pastāvēšanu. Kā piemēru viņa min Grieķiju, kas saasina situāciju Eiropā, ļaudama visai brīvi bēgļiem ieplūst Rietumeiropā. Pēc deputātes teiktā, šāda situācija vedina domāt, ka tā varētu būt sava veida atriebība Vācijai par Grieķijai noteikto taupības režīmu.

"Grieķija, kā to atzinusi EK, bēgļu reģistrācijas procesu veic neapmierinoši. Jācer, ka situācija tomēr drīzumā uzlabosies, ņemot vērā, ka šonedēļ šim mērķim grieķiem piešķīrām papildu 12,7 miljardu eiro ārkārtas finansējumu migrantu uzņemšanas punktu izveidei," uzsvēra deputāte.

"Tieši laba visu ārējo robežu pārvaldība ir pamatā tam, lai nelegālo migrāciju spētu pārvērst legālā un kontrolētā. Tikai tā mūsu pilsoņi varēs justies droši," piebilda Vaidere.

Deputāte uzskata, ka svarīgi ir nošķirt bēgļus no personām, kas ierodas Eiropā labākas dzīves meklējumos. Tāpat ar steigu būtu jāizstrādā pasākumi cīņai pret noziedzīgiem migrantu tirgotāju tīkliem, nosakot kriminālsodus personām, kas veicinājušas cilvēku tirdzniecību, lai nepieļautu, ka cilvēki nodod savu dzīvību tirgotāju un kontrabandistu rokās.

Viņa arī papildinājusi rezolūcijas projektu ar vairākiem citiem priekšlikumiem, piemēram, ka jebkura agresīva migrantu uzvedība, tostarp seksuāla vardarbība pret sievietēm, netikts pieļauta un ka ikvienam imigrantam, kas ierodas Eiropā, ir pienākums pieņemt un cienīt Eiropas vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!