Foto: AFI

Latvijas deputāte Inese Vaidere (V) Eiropas Parlamenta (EP) Tautas partijas (ETP) organizētajā seminārā paudusi nostāju, ka ETP grupai būtu jāieņem stingrāka pozīcija attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) un Krievijas divpusējām tirdzniecības attiecībām, informēja, ETP grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Girts Salmgriezis.

ETP grupas seminārs tika organizēts ar mērķi, lai EP lielākā politiskā grupa nonāktu pie kopsaucēja par to, kādā virzienā tā vēlētos redzēt Eiropas Savienības (ES) un Krievijas divpusējo attiecību attīstību nākotnē.

Vaidere, kura ir ETP grupas pastāvīgā referente Krievijas jautājumos un strādājusi pie vairākiem nozīmīgiem tirdzniecības līgumiem, seminārā uzsvēra: "Ja vēlamies uzlabot tirdzniecības attiecības ar Krieviju, vispirms ES ir jābūt stingrai pozīcijai un nedrīkstam pieļaut, ka Krievija manipulē, izmantojos savu pozīciju ES enerģētikas tirgū."

Vaidere uzsvēra, ka lai to panāktu, ir nepieciešams veidot tirdzniecības attiecības balstītas uz tādiem divpusējiem nolīgumiem, kas skaidri atrunā strīdu risināšanas mehānismus. "Līgumi un vienošanās ir jāpilda un mūsu uzdevums ir panākt, lai Krievija to darītu," sacīja Vaidere.

Panākt vienotu nostāju īpaši svarīgi ir šobrīd, kad, noslēdzoties 30. ES-Krievijas samitam (20-21.decembris), galvenajos jautājumos kopsaucējs nav rasts. Vēl jo vairāk, Krievijas prezidents Vladimirs Putins kārtējo reizi sarunas iedzina strupceļā, turpinot uzstāt uz īpašiem atvieglojumiem Krievijas naftas gigantam "Gazprom" un aicinot ES ieviest bezvīzu režīmu ar Krieviju. Tajā pat laikā neatrisināti paliek jautājumi par tirdzniecības ierobežojumiem ar ES, norāda Vaidere.

Viņa atgādina, ka Krievija, kas kopš augusta ir Pasaules Tirdzniecības organizācijas locekle, nepilda savas saistības un turpina ierobežot tirdzniecību no Eiropas, piemērojot dažādus protekcionisma pasākumus, piemēram, importa aizliegums dzīvnieku ievešanai no ES, likumdošanu, kas diskriminē ārvalstu automašīnu importu un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!