Foto: F64
"Lielbritānijas referenduma iznākums ir signāls par nopietnu reformu nepieciešamību Eiropas Savienībā, lai stiprinātu demokrātiju," šādu uzskatu pauda Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (ETP grupa, "Vienotība"), komentējot Lielbritānijas referenduma rezultātus, portālam "Delfi" norādīja Vaideres asistente Inta Višķere.

"Iedzīvotājus satrauc Eiropas Komisijas rīcība, piemēram, nākot klajā ar nepārdomātiem priekšlikumiem attiecībā uz bēgļu jautājumiem. Uzskatu, ka šādi lēmumi pieņemami dalībvalstīm kopā," savu viedokli par ES ierēdniecības pārlieko ietekmi pauž EP deputāte. Viņa ir pārliecināta, ka arī Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera nesenā vizīte Krievijā, lai tiktos ar prezidentu Putinu, britiem, kuri konsekventi iestājušies par sankcijām pret Krieviju, nebija pieņemama.

"ES ierēdniecībā nepieciešamas nopietnas reformas, tai skaitā attiecībā uz ierēdņu dāsnajām algām un sociālajiem pabalstiem, kuri ievērojami pārsniedz pat Rietumeiropas algas, nemaz nerunājot par tām, ko saņem mūsu pilsoņi," uzsver deputāte. Viņa ir pārliecināta, ka jāpieliek punkts arī bezjēdzīgajai Eiropas Parlamenta ceļošanai starp Briseli un Strasbūru, tērējot simtiem miljonus nodokļu naudas.

Vaidere ar nožēlu atzīst, ka referenduma rezultāti ir devuši necerētu atspēriena punktu tādiem labējiem populistiem, kā Marijai Lepēnai Francijā un citiem, pa ko tikai priecāsies Eiropas ienaidnieki. "Ja ar steigu netiks veiktas nopietnas reformas, Eiropa riskē kļūt par mazu un vāju kontinentu," bilst deputāte.

Viņa ir pārliecināta, ka Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, pieļāva pamatīgu kļūdu. "Viņš faktiski ir iešāva pats savā un visas valsts, kājā, pakļaujoties populistu spiedienam pirms parlamenta vēlēšanām - līdz ar izstāšanos, ne tikai vājināsies Lielbritānijas ekonomika, bet iespējama arī šķelšanās pašā Lielbritānijā. Viennozīmīgi skaidrs, ka britiem šis bija protesta balsojums, jo cilvēkiem tika likts balsot par jautājumu, kurš lielākai daļai ir maz izprotams. Faktiski referendumā uzvarējuši ir populisti".

Vaidere ir pārliecināta, ka izstāšanās procesam ir jābūt ātram, lai iespējami drīz stabilizētu situāciju Eiropā. EP deputāte norāda, ka durvis būs atvērtas, ja Lielbritānija vēlēsies atgriezties, tāpat tās būs atvērtas Skotijai, ja tās iedzīvotāji paudīs vēlmi palikt ES sastāvā.

Jau vēstīts, ka par izstāšanos no ES nobalsojuši 52 % vēlētāju, kamēr par palikšanu – 48 %.

Reaģējot uz referenduma rezultātiem, britu mārciņas vērtība attiecībā pret ASV dolāru jau nokritusi līdz zemākajam līmenim kopš 1985. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!