Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 10 % ģimenes ārstu, kuri piedalījās 3. jūlijā uzsāktajā ģimenes ārstu protesta akcijā, šonedēļ ir paziņojuši par savas dalības pārtraukšanu un atsākuši sniegt pacientiem valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, secinājis Nacionālās veselības dienests (NVD).

Pārsvarā tie ir ģimenes ārsti lauku reģionos, kuru skaits pakāpeniski pieaug. Par lēmumu pārtraukt dalību protestā katru darbdienu paziņo vidēji 20 ģimenes ārstu.

NVD atzīmē, ka diemžēl daļa ģimenes ārstu joprojām nav atsaukušies NVD aicinājumam ziņot, vai protesta laikā praksē tiek sniegti valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi. Šādu informāciju atteikusies sniegt arī protesta akcijas pieteicēja – Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Līdz ar to, lai noskaidrotu, vai ģimenes ārsts ir pārtraucis dalību protestā un atsācis pakalpojumu sniegšanu, iedzīvotājiem jāsazinās ar ģimenes ārsta praksi.

Vienlaikus vairāki iedzīvotāji informējuši NVD, ka protesta laikā ģimenes ārstu praksēs tiek piedāvātas ģimenes ārstu konsultācijas, izziņu izsniegšana par bērna veselības stāvokli u.c. palīdzība kā maksas pakalpojumi. NVD vērš uzmanību, ka atbilstoši noslēgtajam līgumam ar ģimenes ārstu praksēm – valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ģimenes ārsta prakse nav tiesīga sniegt kā maksas pakalpojumus.

Ja minētie pakalpojumi ģimenes ārsta praksē tiek sniegti par maksu, pacientam ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu un maksājumu apliecinošiem dokumentiem. Veselības inspekcija izskatīs konkrēto gadījumu un izvērtēs, vai ārstniecības iestādei ir jāatgriež pacientam veiktā maksājuma summa.

Vienlaikus NVD atgādina par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām protesta laikā. Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību primāri var saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros.

Akūtos gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (ārpus Rīgas) un slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Dzīvībai kritiskos gadījumos jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam – 113.

Detalizēta informācija par to, kur vērsties, ja nepieciešama medicīniskā vai cita palīdzība, bet ģimenes ārsts nav pieejams, atrodama NVD mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā "Medicīniskās palīdzības saņemšana protesta laikā". Tajā pieejama arī speciāli izveidota interaktīva karte ar informāciju par palīdzības saņemšanas iespējām akūtos gadījumos.

Kā ziņots, Veselības ministrijas (VM) un ģimenes ārstu streika sarunās netika panākta vienošanās, tāpēc ģimenes ārsti nolēma sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Pagājušajā nedēļā streika komiteja saņēma un izskatīja Ministra prezidenta Māra Kučinska (ZZS) priekšlikumus. Tā kā vienošanās projektā nebija ietverti priekšlikumi par streika svarīgākajām prasībām, ģimenes ārsti pauda, ka neparakstīs piedāvāto vienošanos.

Savukārt Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) piektdien paziņoja, ka ir panākusi kompromisu ar Kučinski un Veselības ministriju (VM) par prasībām veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai.

Streika laikā ģimenes ārsti pārtrauc sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Streikā piedalās vairāk nekā 600 ģimenes ārsti.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla dēļ ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!