Dziesmu un Deju svētku atklāšanas gājiena aizkavēšanās dēļ svētdien, 1. jūlijā, atkritumos izmestas vairāk nekā 4000 dalībniekiem paredzētās ēdiena porcijas, portālam "Delfi" apstiprināja Dziesmu un Deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

"Skonto stadionā ēdināšana bija plānota no 14.30 līdz 21.00, taču gājiena aizkavēšanās dēļ tā tika pagarināta un notika arī atklāšanas koncerta laikā. Pārtraukums ēdiena izdalē radās tādēļ, ka pārtikai sadalē beidzās atbilstošā temperatūra un derīgums, un tā tika utilizēta saskaņā ar PVD (Pārtikas un veterinārā dienesta) prasībām," portālam "Delfi" skaidro Vasiļjeva.

Viņa atzīst, ka kopumā tika paredzētas 42 000 porcijas, bet ārā izmestas vairāk nekā 4000. Lai sagatavotu jaunu ēdienu un paēdinātu dalībniekus ārpus plānotā ēdināšanas laika, ēdinātājs iespēju robežās pēc vienotās ēdienkartes izgatavoja un piegādāja jaunas porcijas, saka Vasiļjeva.

Kamēr vieni baudīja atklāšanas koncertu, citi joprojām esot palikuši gaidām ēdienu. "Svētku dalībnieku ēdināšanas hallē vairāki tūkstoši cilvēku vismaz stundu gaida vakariņas. Ēdiena nav. Sāk skandēt: "Ēdienu, ēdienu"," sociālajā tīklā "Twitter" raksta Visvaldis Gercāns.

Tāpat portāls "Delfi" saņēmis kāda aculiecinieka iesūtītu video un bildes, kurās redzami gan vakariņu šķīvji, gan cilvēku burzma, kas gaida ēdienu. "Daudzi dalībnieki palika neēduši vai beigās saņēma porcijas bez rīsiem. Ēdinātāju atbilde par rīsiem – ēdiet maizi," pauž aculiecinieks Jānis.

PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Meistere komentē situāciju, sakot: "Ņemot vērā lielo dalībnieku skaitu un pasākumu grafiku, ļoti iespējams, ka atsevišķos gadījumos dalībniekiem nāksies ilgāk uzgaidīt, lai tiktu pie maltītes. Turklāt ikviens – gan organizatori, gan dalībnieki – vēlas svētkus bez nepatīkamiem starpgadījumiem, tostarp veselības problēmām, ko var sagādāt nekvalitatīva pārtika."

Artūrs Vanags un pārējie tautas deju ansambļa "Līgo" dalībnieki rindā pēc ēdiena stāvējuši, taču nesekmīgi. "Mums teica, ka ir beidzies ēdiens. Pēc kāda laika it kā parādījās. Kaut kādi cilvēki nāca ar šķīvjiem, taču mēs nolēmām negaidīt un gājām pārvilkt tautastērpus", saka Vanags. Viņaprāt, problēmu radīja tas, ka daudzi cilvēki negāja ēst uzreiz pēc gājiena, bet gaidīja līdz pēdējam brīdim. "Līdz ar to nojaušu, ka, ja viņi plānoja vest ēdienu pa partijām, tad pirmā beidzās tikai tad, kad 80% cilvēku izdomāja ēst," saka dejotājs.

Tajā pašā laikā vairāki portāla "Delfi" aptaujātie svētku dalībnieki uzslavē organizatorus par ēdināšanas kvalitāti. Annija Evelīna Berga, Vokālā ansambļa "Gaismiņa" dalībniece, kopā ar pārējām ansambļa dalībniecēm pēc ēdiena devās uzreiz pēc gājiena. "Tajā laikā bija daudz cilvēku, un bija lielas rindas," atzīst dziedātāja, "bet daudzi nepamanīja, ka pašās malās arī bija daudz brīvu vietu, jo mēs ēdienu dabūjām ļoti ātri, un porcijas bija ļoti lielas."

Bergas teiktajam piekrīt Gulbenes Mūzikas skolas pūtēju orķestra dalībniece Lauma Ozola. Viņa atzīst, ka ēdienu izsniegšanas process noritējis raiti, un piebilst: "Cilvēkiem ir jāsaprot, ka mēs esam kā jūra. Tas ir tikai normāli, ja būs jāpagaida, tāpēc jāciena organizatoru, darbinieku un brīvprātīgo darbs."

Jau iepriekš vēstīts, ka Dziesmu un Deju svētku dalībnieku ēdienkartē ir liels gaļas īpatsvars, nepiedāvājot vegāniskas un veģetāras alternatīvas. Tāpat mājas lapā trūkst informācijas par to, kā ēdinās svētku dalībniekus, kuriem ir laktozes vai glutēna nepanesamība vai citas veselības problēmas.

Ēdienkarte atrodama svētku mājas lapā dziesmusvetki.lv. To izstrādājusi īpaši izveidota darba grupa, kurā bija svētku rīkotāji, uztura speciālisti, PVD eksperti un biedrības "Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija" pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!