Foto: DELFI
No aptuveni 100 Rīgas privātajiem bērnudārziem 56 pilsētas būvvalde konstatējusi "neatbilstošu telpu funkciju", proti, pirmsskolas izglītības iestādes ierīkotas biroju telpās un pat ražotnēs, portālu "Delfi" informē Rīgas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

To skaidrojot ar situāciju bērnudārzu pieejamībā Rīgā, iestāde uzskata, ka nav racionāli un ir pat neiespējami likt nekavējoties pārtraukt šo bērnudārzu darbību.

Pirmsskolas izglītības iestāžu pārstāvjiem ir pieprasīta informācija, un tiks noteikti konkrēti termiņi līdz sešiem mēnešiem nepilnības novērst.

"Diemžēl jāatzīst, ka uzņēmēji vēl ar vien vieglprātīgi izturas pret normatīvo aktu prasībām tādējādi, iespējams, pakļaujot briesmām sabiedrības neaizsargātākos locekļus. Taču šajā gadījumā ir jārunā ne tikai par pirmsskolas izglītības iestāžu īpašnieku bezatbildību, bet par valsts iestāžu izveidoto sistēmu kopumā, kas šādas situācijas pieļauj," skaidro Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka licences saņemšanai Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošajam Izglītības kvalitātes valsts dienestam ir nepieciešams iesniegt iesniegumu, kam pievienota pašas izglītības iestādes sagatavota izziņa par attiecīgās izglītības programmas īstenošanai telpu un materiāltehnisko nodrošinājumu.

Nepieprasot atbildīgo institūciju apliecinājumus, bet paļaujoties uz bērnudārzu pārstāvju pašu izsniegtu apliecinājumu, ka, viņuprāt, telpu pārbūve ir veikta, ievērojot visas normatīvo aktu prasības, sistēmā nav iestrādāts nekāds kontroles mehānisms, uzskata būvvalde.

Prasības, kas izvirzītas pirmsskolas izglītības iestādēm attiecībā uz ēku un telpām ir ļoti detalizētas, taču samērīgas. Piemēram, atkarībā no bērnu vecuma, noteikta konkrēta telpas platība, kas paredzēta vienam bērnam, lai nodrošinātu nepieciešamo privāto telpu. Tāpat ir minētas higiēnas prasības, piemēram, nosakot, ka uz astoņiem bērniem ir jāparedz viena izlietne.

"Situācijas uzlabojumam Izglītības ministrijai būtu nepieciešams veikt grozījumus normatīvo aktu regulējumā, pirms licences izsniegšanas nosakot obligātu prasību pirmsskolas izglītības iestāžu īpašniekiem – iesniegt apliecinošu dokumentu, ka telpu pārbūve ir saskaņota un akceptēta būvvaldē un to lietošanas veids ir atbilstošs," uzskata Vircavs.

Pēc būvvaldes rīcībā esošas informācijas šā gada maija sākumā tika izvērtēti apmēram simts Rīgas teritorijā strādājoši privātie bērnudārzi. Pēc sākotnējās informācijas apstrādes tika konstatēts, ka vairāk nekā pusei no Izglītības kvalitātes valsts dienesta licenci saņēmušajām pirmsskolas izglītības iestādēm telpu funkcija ir neatbilstoša. Galvenokārt bērnudārzi ierīkoti telpās, kas ir paredzētas kā dzīvojamās vai biroja telpas, bet ir arī gadījumi, kur telpu lietošanas veidi ir paredzēti komerciālam raksturam vai pat rūpnieciskai ražošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!