Foto: Reuters/Scanpix

Vairākas Latvijas amatpersonas piedalīsies bijušā Gruzijas prezidenta Eduarda Ševardnadzes bēres, apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Viņš gan norādīja, ka konkrēts lēmums vēl neesot pieņemts, taču ĀM izskata iespēju, ka bēres varētu apmeklēt viens no bijušajiem Latvijas prezidentiem. Tāpat plānots, ka bēres apmeklēs ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Jau ziņots, ka 86 gadu vecumā pirmdien pēc ilgstošas slimošanas mūžībā aizgājis bijušais Gruzijas prezidents Ševardnadze.

Ševardnadze no 1972. līdz 1985.gadam ieņēma Gruzijas PSR Komunistiskās partijas pirmā sekretāra amatu. Gorbačova ēras laikā Ševardnadze ieņēma PSRS ārlietu ministra amatu, bet neatkarīgas Gruzijas prezidenta amatu - no 1995.gada līdz 2003.gada 23.novembrim, kad viņš atkāpās "Rožu revolūcijas" masveida protestu iespaidā.

Ševardnadzes politiskās karjeras augstākais punkts bija PSRS ārlietu ministra amats Gorbačova ēras laikā, kad viņš sarunu ceļā panāca vienošanos ar ASV par bruņojuma samazināšanu, kā arī deva būtisku pienesumu tā dēvētās Sinatras doktrīnas pieņemšanā, kas deva Varšavas pakta valstīm lielāku pašnoteikšanās brīvību un galu galā noveda pie Berlīnes mūra krišanas.

"Es neesmu pārliecināts, ka Aukstais karš bez viņa būtu beidzies miermīlīgi. Viņš izmainīja mūsu visu dzīves. Viņš ir varonis," 2000.gadā teica bijušais ASV valsts sekretārs Džeims Beikers, kurš pavadījis daudzas stundas pārrunās ar Ševardnadzi.

Tomēr kā neatkarīgas valsts vadītājs savā dzimtajā Gruzijā viņš nespēja valsti izvest no nabadzības un haosa.

Ševardnadze no Gruzijas prezidenta amata atkāpās 2003.gada 25.novembrī, pakļaujoties iedzīvotāju masveida protestiem pret strīdīgajām parlamenta vēlēšanām, kuru rezultātu viltošanā opozīcija vainoja prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!