Foto: LETA

Vairāki Latvijā esoši krievu vēsturnieki plašsaziņas līdzekļiem izplatītā paziņojumā pauduši protestu pret Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) lēmumuKrievijas pilsoņus Aleksandru Djukovu un Vladimiru Simindeju pasludināt par nevēlamām personām, norādot, ka politiska iejaukšanās vēstures zinātnē neesot pieļaujama.

Vlada Bogova, Igora Guseva un Viktora Guščina parakstītajā paziņojumā teikts, ka šāds lēmums Latvijā stiprinot totalitāro ideoloģiju un skaidri parādot, ka Latvijas valdība izmantojot visus līdzekļus, lai apklusinātu vēsturiskos faktus, kas atmaskojot tās izplatītos mītus.

Lēmums aizliegt Latvijā iebraukt Krievijas vēsturniekiem, kuri pēta nacistu noziegumus Otrā pasaules kara laikā, dodot visus iemeslus uzskatīt, ka "galēji labējā Latvijas valdošā elite mēģina attaisnot nacistu ideoloģiju un nacistu noziegumus un lai novērstu informācijas izplatīšanu par tiem".

Pēc krievu vēsturnieku teiktā, ĀM rīcība esot politiska iejaukšanās vēstures pētījumos un neveicina labāku izpratni par vēstures procesiem.

Viņi aicina starptautisko sabiedrību un it īpaši Krievijas varas iestādes pievērst uzmanību "klaji nedemokrātiskām Latvijas valdības darbībām, kas paredz stingru cenzūru un mērķtiecīgi noliedz citus skatpunktus."

Bogovs, Gusevs un Guščins savā paziņojumā pieprasa politiķiem pārtraukt iejaukšanos vēstures zinātnē un atcelt ĀM lēmumu.

Citā paziņojumā presei Guščins informē, ka pret šo ĀM lēmumu iebilstot Maskavas cilvēktiesību birojs.

Skandalozais vēsturnieks, sabiedriskā fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktors Djukovs šonedēļ viesojās Rīgā un solījās marta beigās uz Latviju atvest ĀM asi kritizēto izstādi "Aizvestā bērnība: 1943-1944. Uz Latviju aizdzīto bērnu liktenis". Djukovs arī pirms tam aktīvi aizstāvējis savu pozīciju vēstures jautājumos, kas Latvijā tikusi kritizēta.

Arī Simindejs ir fonda "Vēsturiskā atmiņa" pētniecības programmu vadītājs un pazīstams ar izteikumiem, kas vērsti pret Latvijas valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!