Foto: DELFI



Šogad 16. marta pasākumi pie Brīvības pieminekļa un Vecrīgā, pretēji bažām, noritējuši mierīgi, žurnālistiem svētdien atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), kurš jau pēc leģionāru piemiņas pasākumu un to ideoloģisko oponentu sarīkoto piketu beigām ieradās pie Brīvības pieminekļa.

Šogad uz robežas aizturētas radikāli noskaņotas personas, kas jau pirms 16.marta tikušas iekļautas tā dēvētajā "melnajā sarakstā" jeb to personu sarakstā, kam liegta ieceļošana Latvijā. Personas identificētas un nogādātas atpakaļ valstī, caur kuru mēģinājušas Latvijā iebraukt. Šoreiz tās mēģinājušas ieceļot caur Igauniju, sacīja ministrs. Konkrētu šo personu skaitu viņš gan neatklāja.

„Es gribētu teikt, ka šobrīd situācija ir mierīga un nav pamata uztraukumam. Protams, vēl ir atsevišķi pasākumi šodien, taču es ceru, ka arī tie paies mierīgi. Mēs varēsim teikt, ka 16.marts, pretēji bažām, aizvadīts mierīgā gaisotnē," sacīja Kozlovskis.

Jautāts, vai šogad pasākumi noritēja mierīgāk, nekā, piemēram, pērn, ministrs atbildēja apstiprinoši. Viņš atgādināja, ka pērn pēc 16.marta pieprasīta viņa demisija un notikušas konfrontācijas, kuras gandrīz pāraugušas fiziskās sadursmēs. Taču šogad šādu situāciju nebija.

Viņš arī skaidroja iemeslus, kāpēc pats nav bijis notikumu vietās, sakot, ka pērn viņa atrašanos pie Brīvības pieminekļa atsevišķas personas izmatoja provokācijās. „Mana klātbūtne nevairotu drošību," sacīja Kozlovskis.

Policija vēl analizēs notikušo un apkopos situāciju, kāda 16.martā bija pārējā Latvijā.

Jautāts, vai septiņi pasākumu laikā aizturētie bijuši saistīti ar organizācijām, kas pieteikušas dalību pasākumos, viņš sacīja, ka personas nav bijušas tieši saistītas ar šo pasākumu dalībniekiem.

Tāpat Kozlovskis pateicās visiem policistiem un pārējiem kārtības nodrošinātājiem.

„Kopumā es gribētu pateikties visiem Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem, kuri izdarīja savu darbu , lai mēs varētu šodien mierīgi stāvēt un ar smaidu atcerēties notikušo," sacīja ministrs. „Paldies katram policistam, kurš te bija," sacīja Kozlovskis.

Kozlovskis neatklāja precīzu policistu skaitu, kas pasākumos nodrošinājuši kārtību.

Ministrs arī piebilda, ka Iekšlietu ministrija kārtības nodrošināšanai pasākumos nebija lūgusi papildus palīdzību - "TM security" apsargus pieaicinājuši leģionāru piemiņas gājiena pieteicēji - biedrība "Daugavas Vanagi".

Valsts policija neaicināja sev palīgus sabiedriskās kārtības nodrošināšanai, jo policijai pietiek resursu, lai pašai to nodrošinātu, uzsvēra ministrs.

Jau vēstīts, ka pasākumi svētdien noritējuši bez būtiskiem incidentiem.

Tiem policistiem, kuru svētdien strādāja virsstundas, policija lems par piemaksām, taču par summām ministrs pagaidām neizteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!