Foto: Publicitātes foto
Jūrmalas bērnudārzā "Bitīte" un vēl vismaz divos citos Jūrmalas pašvaldības bērnudārzos kopumā gandrīz 500 bērni ir baroti ar gaļas produkciju, kas neatbilst valsts noteiktajām prasībām. Turklāt ir aizdomas, ka šos produktus bērni ēduši vēl sešos Jūrmalas dārziņos, svētdien vēsta LNT raidījums "Top 10".

Kā norāda raidījums, valsts, deklarējot rūpes par bērnu veselību pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās bērni pavada lielu daļu no ikdienas, ir uzstādījusi augstus ēdināšanas kvalitātes standartus. Noteikumos, piemēram, teikts, ka gaļas izstrādājumiem – desām, cīsiņiem, sardelēm - jāsatur vismaz 70% gaļas un tajos nedrīkst būt pārtikas piedevas – garšas pastiprinātāju un krāsvielas.

Lai kontrolētu Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestādēs izmantotās pārtikas atbilstību Ministru kabineta noteikumiem, februārī pārbaudes īstenoja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Gaļas produktos - desā un kūpinātā gaļā - atrastas prasībām neatbilstošas vielas. Mehāniski atkaulota vistas gaļa, garšas pastiprinātājs un krāsviela. Visos gadījumos uzsākta administratīvā lietvedība, kā arī noformēti akti par pārtikas izplatīšanas apturēšanu.

Kā norāda PVD Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča, bērnudārzu audzēkņu vecāki nav zinājuši, ka šāda desa tiek izmantota viņu bērnu uzturā. Pēc bērnu dietologu domām, šīs vielas var izraisīt stipras alerģiskās reakcijas un ne tikai.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu diētoloģe Diāna Lagzdiņa uzsver, ka desas, kurās ir mehāniski atkaulota gaļa, pastiprināts tauku saturs, garšas pastiprinātāji, ilgtermiņā veicina sirds vadu saslimšanu, 2.cukura diabētu attīstību, kas sāka parādīties bērniem pusaudžu vecumā un tā ir ļoti liela problēma ilgtermiņā.

Prasībām neatbilstošus gaļas izstrādājumus šajos Jūrmalas bērnudārzos piegādāja uzņēmums "S.A.V.", kas turpat ved arī maizi, pienu un zivis. Uzņēmuma pārstāve sniegt atklātu interviju atteicās. Viņa stāsta, ka šādu desu ar garšas pastiprinātājiem un krāsvielām lūgušas vest pašas pirmsskolas izglītības iestādes.

"Ko klients prasa, to mēs esam spiesti dot". Pēc viņas teiktā, daudz klientu izmanto šo produkciju pavisam citiem mērķiem, ne ēdināšanai. "Mēs nezinām, varbūt darbinieki ēd, varbūt ir bērnu dārzos kaķi, suņi ir, varbūt viņi priekš viņiem ņem," sacīja uzņēmuma pārstāve.

Bērnudārza "Madara" vadītājas pienākumu izpildītāja Jolanta Grinberga, kuras izglītojamo ēdienkartēs tika iekļauti prasībām neatbilstoši gaļas produkti, PVD konstatētos pārkāpumus nenoliedz. Uz jautājumu, kā tas varēja gadīties, atbild, ka tas esot bijis cilvēcīgais faktors, tomēr daļa atbildības jāuzņemas piegādātājam, kuram bija jāzina, kāda pārtika jāatved.

"Ja ir slēgts līgums ar viņiem, tad mēs paļaujamies uz viņiem, dienas steigā ne vienmēr sanāk apskatīties, jo visi esam cilvēki. Šis bija gadījums, ka tomēr nevar paļauties, ka ir līgums," sacīja Grinberga.

To, ka piegādātāji mēdz grēkot, apstiprina arī sākumskolā "Taurenītis", kur bērni apgūst arī pirmsskolas izglītības programmu. Konstatēts, ka šajā bērnudārzā ar apšaubāmu gaļas produkciju bērnus nebaro, taču vadītāja norāda - piegādātāji diezgan bieži ved pārtiku, ko jāatgriež, jo tā neatbilst noteikumiem. Tikai šī gada pirmajos divos mēnešos "Taurenītis" atteicās pieņemt pārtiku no piegādātājiem sešas reizes.

Iepirkuma konkursus par produktu piegādi Jūrmalas izglītības iestādēs rīko Jūrmalas pilsētas dome. Prasības produktiem ir noteiktas iepirkuma tehniskajā specifikācijā, kurā ir produktu detalizēts apraksts. Piemēram, Jūrmalā pretendentiem bija prasīts nodrošināt bērnudārziem zandarta filejas piegādi. Uzņēmums "SAV" bija apsolījis šādu zandarta fileju piegādāt par pieciem eiro kilogramā plus pievienotās vērtības nodoklis.

Kā norāda raidījums, šajā gadījumā pārsteidz ne tikai trīs reizes zemāka cena, nekā vidēji tirgū, bet arī fakts, ka uzņēmums apsolījies bērnudārziem piegādāt zivis, no tāda uzņēmuma, kurš vispār ar šādu produkcijas tirdzniecību nenodarbojas.

Kā norāda PVD pārstāvis, ņemot vērā, ka vairumtirgotāja piedāvātā cena ir ievērojami zemāka par reālo tirgus cenu, pastāv aizdomas, ka šī produktu vietā var tikt piegādāts cits zemākas kvalitātes produkts – citas sugas zivis vai reālais iepirkums vispār nav paredzēts.

Aptaujājot dažus Jūrmalas bērnu dārzus, noskaidrots, ka zandarta fileju bērni tur nav ēduši vismaz gadu.

Par zivju un gaļas produkcijas piegādi Jūrmalas pašvaldības iestādēm Jūrmalas domei ar SIA "SAV" šogad noslēgts līgums par 171 000 eiro. Kā norāda domes pārstāvji, kopējā summa gada beigās gan var būtiski atšķirties, jo viss būs atkarīgs no tā, cik daudz konkrēto produktu izglītības iestādes 2014.gadā gadā pasūtīs.

Jūrmalas domē šonedēļ tika uzsākta pārbaude visās izglītības iestādēs, paskaidrojumus rakstīs gan bērnu dārzu vadība, gan uzņēmums "S.A.V". Vēlāk tiks lemts par darbinieku atbildību.

Kā norāda "Top 10", pastāv aizdomas, ka iepirkuma konkursu uzvarētāji līdzīgi rīkojas visā Latvijā. Tuvākajā laikā PVD pārbaudes notiks arī citos valsts reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!