Foto: DELFI Aculiecinieks



"Lucavsalas eko kopiena" kopā ar apvienību "Free Riga" šodien plāno sākt parakstu vākšanu, pieprasot atcelt Rīgas domes lēmumu par pašvaldības īpašumu izpārdošanu un aicinot izziņot plašu sabiedrisko apspriešanu par Lucavsalas teritorijas turpmāko attīstību, savukārt Vides aizsardzības klubs (VAK) gatavo sūdzību tiesībsargam par to, ka Rīgas domes deputāti liedz iedzīvotājiem iespēju izteikties.

VAK viceprezidente Elita Krūmiņa aģentūrai LETA norādīja, ka jautājumā par Lucavsalas pārdošanu Rīgas dome iespēju iedzīvotājiem izteikties liegusi divreiz - vispirms Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā, kurā Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) paskaidrojis, ka Rīgas domei neesot tādas prakses uzklausīt cilvēkus no malas, otru reizi - domes sēdē, kad tika pieņemts gala lēmums par Lucavsalas pārdošanu. Ar koalīcijas deputātu balsu vairākumu tika nobalsots pret biedrības "Jumpravsala" priekšsēdētājas Rasmas Griņas uzklausīšanu.

"Deputātiem ir uzspļaut uz cilvēkiem. Lēmums par Lucavsalas atsavināšanu, par to neinformējot cilvēkus, ir amorāla rīcība. Vēl nedēļu iepriekš [Rīgas dome] lielījās, ka Rīgas iedzīvotāji beidzot redz sociāldemokrātisku politiku, bet pēc tam aptīra tos, kas nav tik labi situēti," uzskata Krūmiņa.

Vienlaikus Lucavsalas pārdošanas pretinieki patlaban meklēt iespējas, kā apstrīdēt Rīgas domes lēmumu. VAK viceprezidente gan atzīst, ka tas būs sarežģīti, jo pašvaldība ar saviem īpašumiem var darīt, ko grib.

Tikmēr "Lucavsalas eko kopienas" un radošo kvartālu apvienības "Free Riga" pārstāvji gatavojas parakstu vākšanai - jau šovakar plānots publicēt uzsaukumu un parakstu vākšanas anketu. Ņemot vērā, ka liela daļa mazdārziņu nomnieku Lucavsalā ir seniori, kas nelieto internetu, paraksti tiks vākti uz papīra lapām, kuras būs iespējams elektroniski pavairot un izprintēt. Uz katras lapas būs vieta 15 parakstiem, un tās varēs nogādāt dažādās kafejnīcās un citās vietās Rīgā, kas atbalsta parakstu vākšanu, aģentūrai LETA pastāstīja ekokonpienas pārstāvis Jānis Puntulis.

Paraksti tiks vākti ne tikai par Lucavsalas pārdošanu, bet arī par citiem Rīgas domē 8.jūlijā pieņemtajiem lēmumiem par pašvaldības īpašumu izpārdošanu. Jau ziņots, ka apvienības "Free Riga" dalībnieks mākslas centra "Totaldobže" saimnieks Kaspars Lielgalvis iepriekš norādījis, ka lēmums pārdot pašvaldības īpašumu Tallinas ielā 10 nācis kā "zibens no skaidrām debesīm", jo iepriekš ar pašvaldību spriests par iespējām attīstīt pašvaldības un nevalstiskā sektora mākslas un kultūrvides sadarbības projektus. Tāpēc arī kustība "Free Riga" iesaistījusies parakstu vākšanas kampaņā.

Puntulis minēja, ka kampaņas laikā varētu tikt savākti ap 2000 parakstu, kas tiks iesniegti Rīgas domē.

"Mūs nokaitināja Rīgas domes vadības stils, ka nevienam neļāva pat izteikties, ignorēja opozīcijas argumentus un noraidīja arī kompromisa piedāvājumu. It kā Rīgas dome ir organizācija, kurai jāpārstāv iedzīvotāju intereses, bet tā atklāti nostājās pret," norādīja Puntulis. Viņš arī pauda pārsteigumu par domē valdošās partijas "Saskaņas centrs" (SC) domugājienu, jo Lucavsalā liela daļa mazdārziņu nomnieku ir krievvalodīgie, līdz ar to SC nostājies pret savu pamatelektorātu. "Viņi ir tik izbadējušies, ka nevarēja vēl pagaidīt un līdz vēlēšanām turpināt tēlot grūtdieņu aizstāvi," sarkastiski atzīmēja ekokopienas pārstāvis.

Kā ziņots, neraugoties uz mazdārziņu nomnieku iebildumiem un Rīgas domes opozīcijas deputātu argumentiem, ar Rīgas pašvaldības koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu lēmumu 8.jūlijā nolemts pārdot izsolē pašvaldībai Lucavsalā piederošos 10 zemesgabalus 102,9 hektāru platībā.

Domes sēdē atsavināšanai tika nodota arī virkne citu īpašumu, kas iepriekš tika paredzēti izglītības iestāžu vajadzībām, tostarp pašvaldības nekustamo īpašumu Rīgas centrā, Tallinas ielā 6, 10 un 12a, kur vēl pirms pāris gadiem Rīgas dome par vairākiem miljoniem bija apņēmusies būvēt bērnudārzu, 1197 kvadrātmetrus lieli zemesgabalu Skolas ielā 32, kur līdz šā mācību gada beigām jūgendstilā būvētā piecstāvu ēkā darbu turpina Rīgas Herdera vidusskola, kā arī pašvaldībai piederošo 52 334 kvadrātmetru zemesgabalu Murjāņu ielā 72, kur saskaņots būvprojekts un izbūvēti Rīgas nedzirdīgo bērnu skolas un stadiona pamati. Zem izsoles āmura nonāks arī 3651 kvadrātmetru liels zemesgabals Dainas ielā 8, kas iepriekš paredzēts multifunkcionāla kultūras centra būvniecībai.

Rīgas domes opozīcijas deputāti uzskata, ka Rīgā tiek īstenota pilsētas īpašumu izpārdošanas kampaņa, lai papildinātu budžetu, kura deficīts izaudzis nesaimnieciskas darbības rezultātā.

Pirms domes sēdes, kurā lemts par Lucavsalas pārdošanu, Rātslaukumā notika ģimenes dārziņu apvienības "Jumpravsala", Vides aizsardzības kluba un jauniešu kustības "Lucavsalas ekokopiena" protests pret iecerēto Lucavsalas zemes atsavināšanu un nodošanu izsolē. Iedzīvotāji uzskata par pilnīgi nepieļaujamu vienīgās tik plašās zaļās teritorijas pašā Rīgas centrā izpārdošanu.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) šodien domes sēdē skaidroja, ka pašvaldībai nav un nebūs naudas, lai sakārtotu un uzturētu tik apjomīgu teritoriju, jo tajā nepieciešamas apjomīgas investīcijas infrastruktūras izbūvei. Investora piesaiste esot vienīgais šī zemesgabala attīstības veids, turklāt pilsēta tādējādi iegūtu jaunas darbavietas un papildu nodokļu ieņēmumus, par ko maksāt par sabiedrisko transportu un finansētu citas vajadzības.

Kā norāda pašvaldība, vienīgā Lucavsalas saikne ar citām Rīgas pilsētas teritorijām ir pa Salu tiltu, kas pārdodamo salas daļu šķir no labiekārtotās Lucavsalas daļas. Kā norāda domes amatpersonas, vietējā ielu tīkla Lucavsalā uz rietumiem no Salu tilta praktiski neesot - esošo celiņu tīkls izveidojies tās lietotāju dabiskā ietekmē, un lielākā daļa Lucavsalas teritorijas pašlaik ir Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem nepieejama.

Ievērojot īpašo dabas resursu klātesamību un nepieciešamos vides aizsardzības nosacījumus, Luvcavsalas teritorijas attīstībā nepieciešami apjomīgi investīciju ieguldījumi, tāpēc Rīgas domes Īpašuma departaments kā zemesgabalu valdītājs ierosina šos zemesgabalus pārdot, lai "veicinātu finanšu līdzekļu ieguldīšanu Lucavsalas teritorijas attīstībā un panāktu efektīvāku un ātrāku teritorijas attīstību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!