Foto: F64

Meža un kūdras ugunsgrēka dzēšana Valdgales pagastā ir ļoti sarežģīta, iesaistītie dienesti strādā pilnā sparā, turklāt dzēšanas darbi tiks turpināti arī naktī uz piektdienu, ceturtdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

Kā vēsta LTV, pie Stiklu ciema, no kura daļa iedzīvotāju tika evakuēta jau trešdien, situācija kļuvusi vēl sarežģītāka – sadūmojums palielinājies. Patlaban sadūmojums izplatījies jau apmēram 20 kilometru attālumā no ugunsgrēku vietas, tāpēc arī citu ciemu iedzīvotāji pametuši savas mājas.

Līdz šim ugunsgrēku nav izdevies lokalizēt.

Kā vēlāk vēstīja LTV raidījums "Panorāma", šobrīd uguns tuvojas Stiklu ciemam. To LTV īsi pirms "Panorāmas", kas sākas pulksten 20.30, apstiprinājuši VUGD pārstāvji. Uguns esot jau 500 metru attālumā no ciema, taču VUGD pārstāvji esot pārliecināti, ka ciemam nekas nedraudot.

Ugunsgrēka skartā platība ir vairāk nekā 100 hektāri, taču precīza tā platība būs zināma pēc tam, kad ugunsgrēks būs lokalizēts.

Stiklu ciemā tā iedzīvotājiem ir atļauts ieiet policijas pavadībā, lai paņemtu nepieciešamās mantas, atzīmē "Panorāma".

Glābšanas darbu vadītājs Vilnis Bents LTV iepriekš atzina, ka šo ugunsgrēku dzēšanā VUGD vējš "nav sabiedrotais", taču dienesta darbinieki dara ko var, lai nodzēstu ugunsgrēku. VUGD palīgā ieradušies kolēģi no Lietuvas

Ugunsgrēku dzēšana notiks arī naktī.

VUGD priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons intervijā raidījumam "LNT ziņas" pastāstīja, ka patlaban vēja stiprums nav liels un arī tā virziens ir konstants, tāpēc var prognozēt uguns virzību. Neskatoties uz to, ka neskaitāmu kilometru garumā ir izvilktas ugunsdzēsības šļūtenes, mēģinot padot ūdeni faktiski visos ugunsgrēka izplatīšanās virzienos, ir atsevišķi posmi, kuriem joprojām neizdodas piekļūt.

Viņš pauda, ka lielākās bažas šobrīd ir par to, ka nakts laikā liesmas caur minētajiem posmiem varētu izlauzties uz blakus esošo purvu. Tāpat lielas bažas ir par to, ka vārētu mainīties vēja virziens, atzina Eklons. "Tad situācija atkal varētu kļūt nekontrolējama un mums nāksies ķert uguni ļoti daudzās izcelsmes vietās," viņš skaidroja.

VUGD amatpersona arī uzsvēra, ka visu iedzīvotāju mājas patlaban ir drošībā. Pie tām ir atrodas arī drošības dienestu darbinieki.

Eklons LTV "Nakts ziņās" sacīja, ka ceturtdien izdevies uguni noturēt tur, kur plānots, kā arī nav ļauts ugunij aiziet tālāk. Tiesa gan – lielākajās aizdegšanās vietās uguni nav izdevies apslāpēt.

VUGD cer, ka naktī uz piektdienu izdosies uguni noturēt esošajā "lokā".

Piektdien būs zināms, vai varēs likvidēt ugunsgrēku, vai arī ugunsnelaimi nebūs izdevies savaldīt un tam būs nepieciešams lūgt papildspēkus.

Par apdzīvoto vietu Stikli VUGD jūtas droši, jo pat stipra vēja situācijās ciemā "uguns iekšā neieskries".

Ugunsdzēsējiem lielākās bažas ir par blakus esošajos seno mežu masīviem, proti, vai uguni izdosies noturēt plānotajās vietās, lai tā neskartu ilgus gadus augušos vecos kokus.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) ceturtdienas vakarā pastāstīja, ka tiek darīts viss iespējamais, lai ierobežotu ugunsgrēka izplatību - tiek zāģēti koki dambju un ceļu malās, kā arī rakti grāvji.

Ugunsdzēsēji kopā ar Zemessardzi un "Latvijas Valsts mežu" darbiniekiem strādā nemitīgi, uzsvēra Mucenieks. Īpaši atzinīgi novada domes priekšsēdētājs novērtēja vietējo zemnieku sniegto palīdzību, piegādājot uguns dzēšanai nepieciešamo ūdeni. "Tuvumā esošie zemnieki, manuprāt, spēlē ļoti lielu lomu. Tas, ko var pārvest mūsdienu jaudīgie traktori nav salīdzināms ar ugunsdzēsēju mašīnām," vērtēja Mucenieks.

Taujāts par iespējamo turpmāko situācijas attīstības scenāriju, Mucenieks uzsvēra, ka spēcīga vēja atkārtota parādīšanās var situāciju pasliktināt, jo mežā ir vietas, kur uguns ir gājusi pāri, bet nav nodedzinājusi visu. Tāpat ugunsbīstamību pastiprina teritorijā esošā kūdrainā un purvainā zeme.

Savukārt komentējot situāciju Stiklu ciemā, novada domes priekšsēdētājs apgalvoja, ka tā dzīvojamajām mājām briesmas nedraud, kā arī uz laiku, kamēr iedzīvotāji ir evakuēti, ciemā nepārtraukti uzturas vairākas policijas ekipāžas. Pašlaik gan vēl nav skaidrs, vai piektdien iedzīvotāji varēs atgriezties savās mājās.

Pēc Mucenieka teiktā, pašlaik nav problēmu ar pārtikas un ūdens nodrošināšanu ugunsdzēsējiem un pārējiem iesaistītajiem.

VUGD savā tviterkontā skaidro, ka mainīgā vēja virziena dēļ kūdras un meža ugunsgrēka Talsu novadā izplatības ierobežošana prasa ilgstošu darbu. Vēja ietekmē liesmas un dūmi nemitīgi un neparedzami maina savu virzību.

VUGD raksta, ka situācija ir bīstama, tādēļ aicina netuvoties ugunsgrēka vietai.

Ceturtdien Valdgales pagastā ugunsgrēka dzēšanas darbus turpina divi Nacionālo bruņoti spēku Gaisa spēku helikopteri Mi-17, Lietuvas bruņoto spēku helikopters.

Jau vēstīts, ka plašais ugunsgrēks izcēlās otrdienas pēcpusdienā Talsu novada Valdgales pagastā. Ugunsgrēkā vairāk nekā 100 hektāru platībā deg kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā arī blakus esošais mežs.

Piedūmojuma dēļ evakuēts netālu esošais Stiklu ciems.

Kā apstiprināja Ventspils novada priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, līdzekļu iedzīvotāju izmitināšanai pašvaldībai patlaban pietiekot un "cilvēku vajadzībām nekas netiek žēlots." "Lielākos līdzekļus prasa ūdens un ēdiena nodrošināšana, taču kopumā nevarētu teikt, ka patlaban izdevumi mums ir lieli," sacīja Mucenieks.

To, kad iedzīvotāji varētu atgriezties mājās, viņš prognozēt nevēlējās, jo viss esot atkarīgs no laika apstākļiem. "Uguns draudu nav. Iedzīvotājiem kaitē piedūmojums. Prognozes liecina, ka ap pulksten19 vakarā vējš varētu iegriezties mums labvēlīgā plūsmā, taču situācija šeit mainās pa minūtēm," teica priekšsēdis.

Pēc viņa teiktā, mājlopu evakuētajiem cilvēkiem neesot, tādēļ lopu transportēšana nav notikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!