Foto: F64
Plašā ugunsgrēka dēļ, kas otrdien izcēlās Talsu novada Valdgales pagastā, trešdien pieņemts lēmums evakuēt iedzīvotājus no blakus esošā Ventspils novada apdzīvotas vietas Stikli, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD informē, ka, pārbaudot netālu esošo apdzīvoto vietu Stikli, uz kuru vēja virziena rezultātā virzījās dūmi, konstatēts, ka pastāv diezgan liels sadūmojums. Līdz ar to evakuēti Stiklu speciālās internātskolas audzēkņi, kā arī šobrīd norisinās iedzīvotāju evakuācija.

Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus Talsu novada Valdgales ugunsgrēkā, cietis viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots mediķu aprūpē un hospitalizēts tālākai apskatei.

VUGD informē, ka no 120 Stiklu iedzīvotājiem 70 piekrita evakuēties, bet 50 atteicās.

VUGD aicina iedzīvotājus klausīt operatīvo dienestu norādes un, ja nepieciešama evakuācija, tad evakuēties.

Kā vēsta TV3 ziņu raidījums, ja naktī situācija mainīsies un būs nepieciešama iedzīvotāju evakuācija, tad viņi tiks evakuēti piespiedu kārtā.

VUGD preses pārstāve Inta Palkavniece intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) sacīja, ka VUGD pēdējo gadu pieredzē nav bijis tik apjomīgs ugunsgrēks, kas prasa tik ilgu laiku, lai to nodzēstu. Situāciju sarežģī arī vējš, kura virziens mainās, tāpēc dzēšanas darbi kļūst vēl sarežģītāki.

Plašā meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanā iesaistīs arī Lietuvas bruņoto spēku helikopteru, informēja Palkavniece.

Viņa skaidroja, ka trešdienas pēcpusdienā tika pieprasīta palīdzība no Lietuvas, lūdzot piesaistīt tās bruņoto spēku helikopteru, kurš palīdzētu ugunsgrēka dzēšanas darbos no augšas. Šobrīd helikopters ir izlidojis no Lietuvas un tuvākajā laikā uzsāks dzēšanas darbus.

Tikmēr VUGD aicina iedzīvotājus nefilmēt ugunsgrēku ar droniem, jo tas var būt bīstami ugunsgrēka dzēšanā, jo tiek izmantoti helikopteri.

VUGD pārstāve arī piebilda, ka ugunsgrēku grib palīdzēt dzēst brīvprātīgie, taču, ņemot vērā ļoti stipro piedūmojumu, liesmas var strauji mainīt savu virzienu, tāpēc brīvprātīgie tiek aicināti neriskēt ar savu veselību un tomēr neiesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos.

Šobrīd ugunsgrēkus ierobežot nav izdevies, jo nav labvēlīgu laika apstākļu, LTV sacīja VUGD priekšnieka vietnieks Ints Sēlis.

Viņš atzina, ka tuvumā nav apdzīvotu vietu, kas varētu būt pakļautas dūmu iedarbībai, tāpēc citu apkaimes ciemu evakuācija, visticamāk, nebūs nepieciešama.

Arī brīvprātīgo palīdzība nebūs nepieciešama, sacīja Sēlis.

Puzes pagasta pārvaldes priekšsēdētāja Santa Šēniņa LTV sacīja, ka no Stikliem visi cilvēki nav evakuējušies. "Cerams, ka nenonāks tik tālu kā līdz dzīvības briesmām," sacīja Šēniņa, norādot, ka tad būs nepieciešama piespiedu evakuācija. Evakuēties atteikušies pensijas vecuma cilvēki, sacīja Šēniņa.

Turpinoties plašā ugunsgrēka dzēšanai Talsu novada Valdgales pagastā, jaunas iedzīvotāju evakuācijas pagaidām nav nepieciešamas, apliecināja Talsu novada un Ventspils novada pašvaldību pārstāvji.

Saistībā ar ugunsgrēku trešdienas vakarā tika sasaukta Ventspils novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas sēde, kā arī Talsu sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas sēde.

Talsu novada pašvaldības vadītājs Dainis Karols (LZS) pastāstīja, ka sanāksmē pārrunāta turpmākā pašvaldības un dienestu rīcība ugunsgrēka dzēšanā, kā arī pašreizējā situācija. "Vēja plūsmas ietekmē uguns izplatības virziens visu laiku mainās un patlaban glābējiem sarežģītākais ir atrast piekļuves vietu, kur sākt veidot aizsargbarjeru, jo piekļuve vairākām ugunsgrēka vietām joprojām ir apgrūtināta," sacīja Karols.

Atšķirībā no Ventspils novada Stiklu ciema, Talsu novadā iedzīvotāju evakuācija patlaban nav nepieciešama, norādīja Karols. Priekšsēdētājs gan apstiprināja, ka iedzīvotāji ir interesējušies, ko darīt, ja gadījumā būs nepieciešams evakuēties. Taču pašvaldība mierina, ka rīcības plāns šādai situācijai ir izstrādāts un nepieciešamības gadījumā iedzīvotājiem tiks nodrošināta gan ēdināšana, gan izmitināšana.

Viņš arī pastāstīja, ka daudzi cilvēki izrādījuši vēlmi iesaistīties dzēšanas darbos un palīdzēt glābējiem, taču gan pašvaldība, gan atbildīgie dienesti aicina cilvēkus ugunsgrēka vietai netuvoties un bez attiecīgām iemaņām un zināšanām neriskēt ar savu dzīvību. "Glābēju pietiek un civiliedzīvotāju iesaiste patlaban nav nepieciešama," sacīja Karols.

Pašvaldībā skaidroja, ka dzēšanas darbos kopumā iesaistīti trīs helikopteri ar ūdens maisiem, tai skaitā viens Lietuvas bruņoto spēku helikopters. Iedzīvotāji tiek aicināti būt saprotoši, jo helikopteri izmantos Talsu lidlauka teritoriju degvielas uzpildei.

Speciālisti norādījuši, ka kūdrā uguns izplatās zem zemes, tādēļ iedzīvotāji joprojām ir lūgti nedoties minētajā virzienā, lai neapdraudētu savu veselību un dzīvību.

Arī Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) apliecināja, ka glābēji ar situāciju tiek galā pašu spēkiem. Civilās aizsardzības komisijas sēde pamatā pārrunāta pašreizējā, kā arī turpmākā institūciju sadarbība.

VUGD norāda: ņemot vērā, ka trešdien ugunsdzēsēji glābēji visas dienas garumā veic ugunsgrēka dzēšanas darbus Talsu novada Valdgales pagasta ugunsgrēkā, šobrīd no citām VUGD struktūrvienībām uz notikuma vietu dodas ugunsdzēsēji, lai nomainītu savus kolēģus.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka evakuēti Stikla internātskolas audzēkņi, kas kopā ar audzinātājiem ar autobusu aizvesti uz blakus ciema Ances internātpamatskolu. Tur visiem tiks nodrošināta guļvieta un ēdināšana.

Tāpat paši evakuējušies lielākā daļa Stiklu iedzīvotāju, kas izmitināti Puzes pamatskolas telpās. Arī viņiem pašvaldība nodrošinās guļvietas un ēdināšanu. Savukārt četras vai piecas ģimenes no evakuācijas atteikušās. Mucenieks norādīja, ka šīs ģimenes pašvaldība apzina, lai saņemtu arī parakstus, kas apliecina, ka tās ir pašas atteikušās no evakuācijas.

Novada vadītājs sacīja, ka vēja virziens visu laiku mainās, kā arī ugunsdzēsēji iespēju robežās veic visas nepieciešamās darbības, lai uguns izplatību Stiklu virzienā ierobežotu, un pauda cerību, ka beigu beigās uguns šo ciemu varētu nemaz neskart.

Kā informē Latvijas Televīzija, trešdien sadeguši divi traktori, turklāt VUGD tehnika nespēj piekļūt ugunsgrēka vietai – smagā tehnika kūdras purvā grimst. LTV vēsta, ka trešdienas rītā nogrimušas divas dzēšanas automašīnas. VUGD gan piebilst, ka viņu tehnika nav nogrimusi.

Abu ugunsgrēku dzēšanā piesaistīts NBS helikopters.

Talsu novada domes priekšsēdētājs Dainis Karols LTV sacīja, ka situācija tiek kontrolēta, protams, "ja strauji nemainās vēja virziens". Viņš sacīja, ka trešdien ir ticis izstrādāts scenārijs, kāda būs turpmākā rīcība, ja ugunsgrēks vēl attīstīsies.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina konsultēties ar mediķiem, zvanot 113 vai 66016001, tiem iedzīvotājiem, kas atrodas ugunsgrēka tuvumā un kuriem radušās sūdzības par veselības stāvokli.

Jau ziņots, ka trešdien visas dienas garumā ugunsdzēsēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanas darbus. Ugunsgrēks izcēlās otrdienas pēcpusdienā Talsu novada Valdgales pagastā. Ugunsgrēkā vairāk kā 100 hektāru platībā deg kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā arī blakus esošais mežs.

VUGD skaidro, ka, ņemot vērā lielo sausumu, kā arī otrdien un trešdien palielo vēju, liesmas no ugunsgrēka turpina izplatīties. Saistībā ar spēcīgo vēju un, ņemot vērā ugunsdzēsēju drošību, kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbi uz laiku tika apturēti, taču patlaban pilnā sparā atsākti.

Dienestā uzsver, ka, dzēšot plašo ugunsgrēku, ugunsdzēsējiem bija jābūt īpaši uzmanīgiem, jo, pastāvot spēcīgam piedūmojumam un vējam, kas nemitīgi maina virzienu, dzēšanas darbu laikā jāatceras arī par savu drošību. Trešdien vairāk kā 25 ugunsdzēsēji strādā notikuma vietā, lai liesmas ierobežotu un kūdras ugunsgrēku nodzēstu.

Līdz ar VUGD dzēšanas darbos iesaistījies arī Valsts meža dienests, kas veic abu – kūdras un meža – ugunsgrēku dzēšanas darbus, kā arī tiek iesaistīta vietējā uzņēmuma tehnika un NBS helikopters ar ūdens maisu, kā arī zemessardze.

Abos ugunsgrēkos izveidojies spēcīgs piedūmojums un to var redzēt arī apkārtējo novadu iedzīvotāji. Uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru saņemti vairāki zvani no apkārtējo novadu iedzīvotājiem par jūtamo sadūmojumu. VUGD amatpersonas patlaban apseko konkrētās apdzīvotās vietas, lai pārliecinātos, vai nepastāv apdraudējums iedzīvotājiem.

VUGD aicina iedzīvotājus nesatraukties, redzot dūmus, bet, jūtot sadūmojumu, aiztaisīt mājoklim logus un neuzturēties tiešā piedūmojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!