Foto: AFP/Scanpix

Valdība otrdien uzklausīja un bez papildus jautājumiem atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par reemigrācijas atbalsta pasākumiem, savukārt par finansējumu no valsts budžeta to izpildīšanai ministri lems vēlāk – 2. aprīlī, kad būs tapusi plāna galīgā versija periodam līdz 2016. gadam.

Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvas izstrādātais reemigrācijas atbalsta pasākumu plāns paredz astoņus rīcības virzienus tuvākajiem trim gadiem.

Piedāvāts ieviest programmu augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei Latvijas uzņēmumos, kā arī novirzīt valsts un ES finansējumu komersantiem nepieciešamo uz ārvalstīm izbraukušo augstas kvalifikācijas speciālistu piesaistei. Tāpat piedāvāts paplašināt to personu loku, kurām iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, paredzot iespējas saņemt repatrianta statusu arī tiem Latvijas valsts piederīgajiem, kas izceļojuši no valsts pēc 1990.gada 4.maija, izceļošanas brīdī bija sasnieguši pilngadību un ārpus Latvijas dzīvojuši vismaz 10 gadus.

Paredzēts veicināt sadarbība ar diasporu - aktīvi izmantot ārvalstīs dzīvojošo latviešu organizāciju tīklu un to organizētos pasākumus diasporas informēšanai par aktualitātēm Latvijā, īpaši par darba un uzņēmējdarbības iespējām, Latvijā nepieciešamajiem speciālistiem un veiksmes stāstiem, nodrošināt Latviešu valodas apmācības, proti, atbalstīt latviešu valodas apmācības iespējas pēc ierašanās Latvijā visiem Latvijas valstspiederīgā ģimenes locekļiem, arī laulātajam un bērniem, neatkarīgi no viņu valstiskās piederības un latviešu valodas zināšanu līmeņa.

Paredzēts arī sniegt atbalstu skolēniem, kas atgriežas un iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, kā arī šo skolēnu vecākiem - kopš 2012. gada sākuma ir atvieglots un paātrināts process, kādā pēc atgriešanās Latvijā bērni tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un tiem palīdz integrēties Latvijas izglītības sistēmā, piemēram, ar pedagoga palīga, skolas psihologa vai sociālā pedagoga atbalstu.

Saskaņā ar EM sniegto informāciju no 2000. līdz 2011.gadam Latvijā iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 300 tūkstošiem, tostarp 213 tūkstoši emigrējuši. Ministrija prognozē, ka līdz 2030.gadam varētu veidoties 120 tūkstoši brīvu darbavietu.

Savukārt Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta 2011.gadā apkopotie dati par Latvijas valstspiederīgo skaitu ārvalstīs liecina, ka Latvijas diasporas lielums pasaulē varētu būt no 350 līdz 400 tūkstoši cilvēku.

EM norāda, ka reemigrāciju veicinošo pasākumu izpilde būs atkarīga no pieejamajiem finanšu resursiem. 2013. gadā ministrijām un citām atbildīgajām institūcijām plāna priekšdarbus būs jānodrošina tām piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Savukārt jautājumu par 2014.-2016.gada pasākumu īstenošanai papildus nepieciešamo finansējumu jāskata Ministru kabinetā 2014.gada valsts budžeta likuma sagatavošanas laikā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!