Foto: LETA

Valdība otrdien apstiprināja Tieslietu ministrijas (TM) virzīto Latvijas kandidātu Eiropas Savienības (ES) Vispārējās tiesas tiesneša amatam, tomēr viņa vārds pagaidām netiks izpausts, teica TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Valdība informēta, ka šīs personas vārdu pagaidām nevar izpaust, jo kandidāts vēl ir jāakceptē ES Padomei. Plānots, ka kandidatūra tiks pieteikta janvārī, un tad jāgaida attiecīgais Padomes lēmums.

Ja turpmākajā vērtēšanas procesā par kandidātu sniegtais atzinums ir negatīvs, Latvija izvirzīs nākamo rīkojuma projektā minēto kandidātu.

Atbilstoši Ministru kabineta 19.maija rīkojumam "Par atklāta konkursa izsludināšanu uz Eiropas Savienības Vispārējās tiesas tiesneša amatu" tika izsludināts atklāts konkurss uz Vispārējās tiesas tiesneša amatu un ar Ministru prezidenta 4.jūnija rīkojumu tika izveidota Vispārējas tiesas tiesneša amata pretendentu konkursa atlases komisija, kura apstiprināja konkursa nolikumu Vispārējās tiesas tiesneša amata pretendentu izvērtēšanai.

Konkursa komisijas sastāvā ir Saeimas, Ģenerālprokuratūras, Valsts kancelejas, Augstākās tiesas, Satversmes tiesas, Ārlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas pārstāvji.

ES Vispārējās tiesas reformas laikā tiek plānots līdz 2019.gada septembrim trijos posmos dubultot Vispārējās tiesas tiesnešu skaitu, palielinot to līdz 56 tiesnešiem. Latvija ir starp tām 12 dalībvalstīm, kurām ir iespēja nominēt savu kandidātu uz papildu tiesnešu amata vietām pirmajā posmā. Pirmajā posmā ieceltajiem tiesnešiem ir paredzēts sākt pildīt savus amata pienākumus jau 2016.gada janvārī, līdz ar to ES Padome ir aicinājusi ES dalībvalstis uzsākt pretendentu atlasi un savlaicīgi paziņot par izvēlēto kandidātu.

Ievērojot tiesnešu iecelšanas kārtību Vispārējā tiesā, dalībvalsts izvirzītā pretendenta kandidatūra tiek nosūtīta īpašai komitejai konfidenciāla viedokļa sniegšanai par kandidāta atbilstību tiesneša amatam. Pamatojoties uz šo viedokli, ES dalībvalstu valdību pārstāvji lemj par tiesneša iecelšanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!