Foto: AFP/Scanpix

Valdība piektdien ārkārtas sēdē lems par finansiālās palīdzības piešķiršanu Turcijai bēgļu krīzes dēļ, liecina Ministru kabineta darba kārtība.

Ministru kabineta ārkārtas sēde sāksies pulksten 10, savukārt pirms tam pulksten 9 valdības namā notiks koalīcijas partneru sanāksme, žurnālistiem iepriekš sacīja premjera pienākumu izpildītājs iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība").

"Ņemot vērā to, ka svētdien ir Eiropas Savienības un Turcijas samits, kur Latviju pārstāvēs mūsu Ministru prezidente, mums ir jāizlemj jautājumi saistībā ar mūsu nacionālo pozīciju," teica Kozlovskis.

Viņš informēja, ka valdībai jāizlemj par naudas iemaksu fondā, lai palīdzētu Turcijai. Politiķis uzsvēra, ka pašlaik Turcijā atrodas aptuveni divi miljoni potenciālo bēgļu, tādēļ tai ir jāpalīdz, parādot sadarbību valstu starpā.

"Ir izveidots fonds, un tagad ir jautājums, cik katra dalībvalsts ir gatava investēt, lai tas nebūtu tikai Turcijas jautājums - uzturēt potenciālos bēgļus, kuri pēc tam caur Grieķiju iekļūst Eiropas Savienībā," pauda Kozlovskis.

Taujāts, vai piektdien tiks pieņemts lēmums par konkrētu summu, premjera pienākumu izpildītājs atbildēja apstiprinoši, norādot, ka koalīcijas partneriem būs stunda laika diskusijām.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība") iepriekš sacīja, ka četru miljonu eiro liels maksājums, lai atbalstītu Turciju bēgļu krīzes risināšanai, ir iespējams, ja Eiropas Komisija (EK) oficiāli paziņotu par šādu nepieciešamību.

Ašeradens norādīja, ka pagaidām oficiāls pieprasījums no EK nav saņemts, taču kontakti EK norādījuši, ka indikatīvi šāds pieprasījums varētu būt četru miljonu eiro apmērā.

Ārlietu ministrijas sagatavotā Latvijas nacionālā pozīcija Eiropas Savienības (ES) valstu vai valdību vadītāju sanāksmei ar Turciju svētdien, 29. novembrī, paredz, ka mūsu valsts novērtē Turcijas būtisko lomu un paveikto migrācijas krīzes pārvaldībā, uzņemot ievērojamu skaitu bēgļu un patvēruma meklētāju no Sīrijas un Irākas.

"Atbalstām ES-Turcijas politiskā dialoga stiprināšanu un sadarbības padziļināšanu kopīgo stratēģisko interešu jomās. Uzskatām, ka svarīgi izmantot ES rīcībā esošos instrumentus sadarbības ar Turciju veicināšanai, tai skaitā - ES pievienošanās un vīzu liberalizācijas procesus, ES finansējuma instrumentus," teikts pozīcijā.

Tāpat mūsu valsts pauž atbalstu ES-Turcijas kopīgajā rīcības plānā iekļautos pasākumus, kas vērsti uz atbalsta sniegšanu bēgļiem Turcijā, kā arī sadarbības stiprināšanu, lai novērstu nelegālās migrācijas plūsmas uz ES.

Latvija konceptuāli atbalsta papildus ES finansiālās palīdzības sniegšanu Turcijai bēgļu krīzes risināšanā.

Jau vēstīts, ka ES līderi nolēma šomēnes rīkot samitu ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, lai panāktu viņa atbalstu centieniem mazināt migrantu plūsmu uz Eiropu, paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands pēc ES līderu sanāksmes Maltā.

EK prezidents Žans Klods Junkers plāno ierosināt, lai ES dalībvalstis piešķirtu 2,5 miljardus eiro lielu finansējumu, kas būtu domāts, lai palīdzētu Turcijai tikt galā ar tās teritorijā esošajiem bēgļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!