Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdien, 11. septembrī, valdība atbalstījusi četru helikopteru UH-60M "Black Hawk" aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā iegādi Ārvalstu militārās finansējuma programmas ietvaros, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Lai nodrošinātu helikopteru nomaiņai ilgtermiņā nepieciešamo finansējumu, Ministru kabinets lēma AM ilgtermiņa saistībās 2023. gadam un 2024. gadam iestrādāt papildu finansējumu aptuveni 80 miljonu eiro apmērā, nepārsniedzot 2% no IKP. "Helikopteru platformu nomaiņa ir vitāli svarīga ne tikai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai, sniedzot atbalstu sabiedrībai," uzsvēris aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrija norāda, ka UH-60M "Black Hawk" ir NBS prasībām atbilstoši helikopteri gan militāro, gan civilo uzdevumu izpildei. UH-60M "Black Hawk" galvenā priekšrocība ir tā uzbūve un dzīvotspēja, jo helikopteri "Black Hawk" ir radīti primāri izmantošanai militārām vajadzībām krīzes situācijās ar daudzfunkcionālu aprīkojumu, kas spēj veikt kaujas uzdevumus, meklēšanu un glābšanu, medicīnisko evakuāciju, transportēšanu, ugunsdzēsības darbus un avārijas seku likvidēšanu, skaidro ministrijā.

Tiem piemītot augsta manevrētspēja, ballistiskā un triecienizturība, kā arī atvieglota uzturēšana. Helikopteri UH-60M "Black Hawk" būs sagatavoti, lai uz tiem varētu uzstādīt ieroču sistēmas.

Helikopteri tiks iegādāti Ārvalstu militārā finansējuma programmas ietvaros, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. Plānots, ka līgums ietvers helikopteru un nepieciešamā aprīkojuma iegādi, personāla apmācību, rezerves daļu iegādi, tehnisko dokumentāciju, atbalstu sistēmas ieviešanā, kā arī lidotspējas un ekspluatācijas procedūru ieviešanu atbilstoši ASV standartiem.

Pirmo helikopteru NBS varētu saņemt 2021. gadā.

UH-60M modelis, kas ir trešais lidaparāta atjauninājums, ASV bruņotajos spēkos ieviests pirms 11 gadiem. Šobrīd ASV bruņotie spēki pakāpeniski pilnībā pāriet uz šī modeļa izmantošanu. UH-60M modelim, salīdzinot ar iepriekšējo helikoptera modifikāciju, ir jaudīgāks dzinējs, uzlabotas sēdvietas un pilnveidotas helikoptera izdzīvošanas spējas, veikta pilnīga kabīnes digitalizācija, kā arī atvieglota lidojuma plānošana un izpilde. Tāpat atjauninātajam modelim ir jaunas, no kompozītmateriāla veidotas rotora lāpstiņas, kā arī integrēta vadības sistēma, kas ļauj sekot līdzi helikoptera stāvoklim.

Jau ziņots, ka ASV Valsts departaments devis Latvijai "zaļo gaismu" iegādāties no Savienoto Valstu uzņēmuma četrus helikopterus "Black Hawk", vēsta ASV militārais izdevums "Defense News". Pirkuma summa iepriekš aplēsta 200 miljonu ASV dolāru (173 miljoniem eiro) vērtībā, ziņo "Defense News".

Šis darījums atbalstīs ārpolitiku un Savienoto Valstu nacionālo drošību, palīdzot uzlabot NATO sabiedroto drošību," paziņojusi ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!