Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets otrdien, 29.jūlijā, atbalstījis ieceri piešķirt svētku dienas statusu Vispārējo dziesmu un deju svētku noslēguma dienai, informē Kultūras ministrija.

Likumprojekts gan vēl jāskata Saeimā.

Dziesmu un deju svētku padome 2013.gada nogalē atbalstīja priekšlikumu par grozījumu izstrādi likumprojektā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" ar mērķi piešķirt svētku dienas statusu Dziesmu un deju svētku noslēguma dienai.

Grozījumi paredz arī papildus brīvdienas noteikšanu pēc svētkiem, ja noslēguma diena būs sestdienā vai svētdienā.

Tādējādi iecerēts nodrošināt svētku dalībnieku pilnvērtīgu līdzdalību kārtējos Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos, kas reizi piecos gados notiek Rīgā, nostiprināt sabiedrībā Dziesmu un deju svētku tradīcijas vērtības apziņu, sekmēt sabiedrības piederības izjūtu nacionālajām kultūras vērtībām un valstij, kā arī akcentēt svētkus kā UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu, skaidro ministrija.

Pērn tika rasts pagaidu risinājums –ikvienam Dziesmu un deju svētku dalībnieks, pamatojoties uz viņa iesniegumu savam darba devējam, nākamā diena pēc svētku noslēguma koncerta tika noteikta par brīvdienu.

Pēc Ekonomikas ministrijas aprēķiniem vienas papildus brīvdienas piešķiršanas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību vērtējama kā neliela – no 0,08% līdz 0,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas aprēķiniem vienas svētku dienas izmaksas veido 0,4% no IKP. Finanšu ministrija norāda, ka papildus svētku dienas ietekme uz kopējiem nodokļu ieņēmumiem būtu 6 miljonu eiro apmērā.

Saistībā ar šo likumprojektu Kultūras ministrija un Latvijas Nacionālais kultūras centrs, sadarbojoties ar speciālistiem, veicis arī vairākas aptaujas un pētījumus – gan par pašvaldību atbalstu mākslinieciskajiem kolektīviem, gan par dalībnieku izmaksām, kas nepieciešamas līdzdalībai svētkos, gan arī par kultūras sektora ekonomisko nozīmi un ietekmi Latvijā. Tie apliecina kultūras pasākumu pieejamības, piedāvājuma dažādības pozitīvo ietekmi uz uzņēmējdarbības klimatu, radot veselīgu augsni dažādu starpnozaru projektu attīstībai, veicinot inovāciju rašanos un iedzīvināšanu, uzsver ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!