Foto: stock.xchng
Valdība otrdien devusi zaļo gaismu veselības finansēšanas modelim, kas paredz, ka pilns veselības pakalpojuma grozs visiem valsts iedzīvotājiem tiek nodrošināts no iekasētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Veselības ministrija (VM) izstrādāja trīs veselības aprūpes finansēšanas variantus, kas izklāstīti informatīvajā ziņojumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu", kuru valdība uzklausīja otrdien.

VM aicināja Ministru kabinetu (MK) atbalstīt to veselības finansēšanas modeli, kas neprasa papildu iemaksas no iedzīvotājiem, bet paredz būtisku finansējuma pieaugumu sistēmai. Tas paredz saglabāt esošo veselības aprūpes pakalpojumu klāstu.

"Finansēšanas modelis balstās uz esošā vienlīdzības principa saglabāšanu visiem valsts iedzīvotājiem. Neatkarīgi no to ienākuma līmeņa, veselības stāvokļa vai vecuma, tiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas saņemt veselības aprūpes pakalpojumus," skaidro VM.

Galvenā lieta, ko paredz jaunais veselības aprūpes finansēšanas modelis, ir tā, ka tas nosaka pacientu aizstāvību, lai viņi saņemtu vajadzīgos veselības aprūpes pakalpojumus, žurnālistiem otrdien norādīja veselības ministre Anda Čakša.

Otra lieta, ko izcēla ministre, ir tā, ka modelis paredz, ka valsts uztur veselības sistēmu un rūpējas par iedzīvotājiem. "Universālā valsts obligātā veselības apdrošināšana ietver sevī vienoto pakalpojumu grozu, kas nav sadalīts iedzīvotājiem pēc tā, vai cilvēks ir ar zemiem vai lieliem ienākumiem. Apdrošināšana nozīmē to, ka tajā ir ietverti visi tie, kas ir nodokļu rezidenti Latvijā," skaidroja Čakša.

Tāpat katram nodokļa maksātājam būs pieejams individuāls konts, kur varēs sekot līdzi, kādi pakalpojumi un kādā veidā ir pieejami, atzīmēja ministre.

Modelis paredz, ka pacientiem samazināsies privātie maksājumi, kas VM ieskatā veicinās iedzīvotāju finansiālo aizsardzību.

Vienlaikus paredzēts noteikt veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas ilgumu.

Modelis neizslēdz iespēju tirgū darboties privātajiem apdrošinātājiem, kas nodrošinātu ārpus valsts noteiktā veselības aprūpes pakalpojuma klāsta noteiktus pakalpojumus, "kurus ikviens, kam būtu interese varētu iegādāties, kā arī radot iespēju saņemt pakalpojumus ātrāk kā valstī noteiktajā pakalpojumu gaidīšanas laikā".

Modelis paredz, ka pašvaldības ir atbildīgas par veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanu, kā arī iedzīvotāju veselīga dzīvesveida un sporta veicināšanu.

Ieviešot šādas pārmaiņas, VM pie ieguvumiem min mirstības samazināšanos. Modelis paredz, ka, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, tiks nodrošināts vienlīdzīguma princips. Vienlaikus iedzīvotājiem samazināsies papildu privātie maksājumi, uzlabosies pakalpojumu pieejamība, palielināsies iespēja saņemt kompensējamos medikamentus, paaugstināsies darba samaksa veselības aprūpes speciālistiem.

Kā liecina informatīvais ziņojums, valdības atbalstītais modelis prasa papildu finansējuma piešķiršanu veselībai. Papildus plānotajam budžetam 2018. gadā ir nepieciešami vēl vairāk nekā 219 miljoni eiro, 2019. gadā teju 407 miljoni eiro, savukārt 2020. gadā teju 462 miljoni eiro.

Lai gan vēl nav zināms, kur tiks rasti veselības jomai nepieciešamie papildu līdzekļi, Čakša atzinīgi novērtēja valdības lēmumu. "Viens no punktiem protokollēmumā ir par to, ka veselības reforma ir prioritāte gan 2017., gan 2018., gan 2019. gadā. Man liekas, ka ir ļoti svarīgi, ka mēs runājam par to, ka pašai sistēmai ir jāreformējas," atzina ministre. "Protams, vienmēr ir bažas, vai finansējums pietiks."

Plānots, ka kopējais reformu plāns būs jāizveido līdz aprīlim.

Valdības atbalstītais veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modelis tiks ieviests, sākot ar 2018. gada 1. janvāri.

Ziņots, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš norādīja, ka 2018. gada valsts budžeta prioritāte būs veselība.

Plānots, ka nākamgad tiks sākts strādāts pie tā, lai sagatavotos vērienīgai veselības nozares reformai, savukārt 2018. gadā tā tiks īstenota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!