Foto: AP/Scanpix
Premjerministra Māra Kučinska (ZZS) valdība paredzējusi veikt pasākumu kompleksu, kas vērsts uz Latvijas interešu aizstāvēšanu un skaidrošanu visos formātos un institūcijās, lai nodrošinātu Latvijas tiesības tikai brīvprātīgi uzņemt patvēruma meklētājus, liecina valdības rīcības plāns.

Šī plāna īstenošanas rezultātā tiktu sagatavota un Eiropas Savienības (ES) institūcijās savlaicīgi pausta pozīcija atbilstoši Patvēruma likumā noteiktajam, ka jautājumos, kas attiecas uz patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā no citām valstīm, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu uz ES ārējām robežām, Ministru kabinets pieņem lēmumus un pauž Latvijas valsts nostāju, pamatojoties uz Saeimas lēmumiem.

Valdība uztic Iekšlietu ministrijai atbilstoši savai kompetencei veikt pasākumu kompleksu, lai nodrošinātu bēgļu uzņemšanas plānā paredzēto mērķu un uzdevumu īstenošanu, ņemot vērā pieeju, ka plānā paredzētais attiecināms uz visiem patvēruma meklētājiem neatkarīgi no to ierašanās veida Latvijā. Šāda valdības plāna pasākuma darbības rezultātā tiktu izveidota Latvijas apstākļiem piemērota patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēma.

Latvija apņēmusies divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm, un, kā martā Saeimas Nodarbinātības apakškomisijā norādīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, šajā gadījumā tā varētu būt Turcija.

Pirmie patvēruma meklētāji Latvijā tika nogādāti februārī, līdz ar to kopumā no ES dienvidvalstīm uz Latviju pārvietoti 23 ārvalstnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!