Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) rosina nekustamo īpašumu Rīgā, Riharda Vāgnera ielā 4, jeb tā dēvēto Vāgnera zāli iznomāt uz 30 gadiem privātam partnerim, liecina ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums.

Valstij piederošajā ēkā Riharda Vāgnera ielā 4 savulaik atradās Rīgas pirmais Pilsētas muzikālais teātris, un no 1837. līdz 1839. gadam šajā namā operas diriģēja pasaulslavenais komponists Rihards Vāgners. Nu jau labu laiku šī pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta 1782. gadā celtā ēka ir slēgta sliktā tehniskā stāvokļa dēļ.

Otrdien valdībā tiks skatīts FM izstrādātais informatīvais ziņojums par Vāgnera nama turpmākajām attīstības iespējām. Ministrija aicinās valdību atbalstīt ieceri Vāgnera zāli iznomāt privātam partnerim.

Pērn valsts iestāžu izveidota darba grupa izvērtēja vairākas ēkas attīstības alternatīvas. Viena no alternatīvām paredz, ka ēka tiek atjaunota par valsts budžeta līdzekļiem, to pielāgojot VSIA "Latvijas Koncerti" vajadzībām. Tam gan būtu nepieciešami vairāk nekā 16 miljoni eiro.

Vēl viens alternatīvais risinājums paredz, ka tiek veikta Vāgnera nama maiņa pret līdzvērtīgu Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā esošu nekustamo īpašumu. Tomēr Rīgas pašvaldību atteikusies no maiņas darījuma vai no šī nama pārņemšanas pašvaldības īpašumā.

Vēl viena darba grupas izskatīta alternatīva paredz pārdot Vāgnera ielas īpašumu izsolē.

Taču FM rekomendē valdībai atbalstīt citu alternatīvu, proti, īpašumu iznomāt uz 30 gadiem privātam partnerim. Tieši šī attīstības iespēja ļaus nodrošināt to, ka Vāgnera zāle paliek valsts īpašumā. Tāpat pie ieguvumiem FM atzīmē to, ka šī ir visātrāk īstenojamā alternatīvā, kā arī nav nepieciešams valsts budžeta finansējums nekustamā īpašuma atjaunošanai.

Šī alternatīva gan neizpaliek bez riskiem. Ministrija norāda, ka pēc īpašuma varētu būt mazs nomas tirgus pieprasījums, jo nomniekam būs jāņem vērā Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumi par kultūras pieminekļa izmantošanu un saglabāšanu.

FM rekomendētā alternatīva paredz, ka nekustamais īpašums tiek iznomāts privātajam nomniekam uz 30 gadiem ar pienākumu veikt noteikta apmēra kapitālieguldījumus nekustamajā īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!