Foto: F64

Valdība jau otrdien, 3.jūnijā, lems par Saeimas deputāta, bijušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izvirzīšanu eirokomisāra postenim, pēc koalīciju veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem apliecināja valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V).

Viņa uzsver, ka jau norit sarunas, kuru mērķis ir panākt, lai Latvijas izvirzītajam Dombrovskim jaunajā Eiropas Komisijas (EK) sastāvā tiktu piešķirts kāds no sešiem vai septiņiem ar finanšu vai ekonomikas jomu saistītajiem komisāru "portfeļiem". Tomēr pagaidām šo procesu apgrūtinot fakts, ka Eiropas Padome vēl nav vienojusies par vienu kandidātu EK prezidenta amatam.

Jau vēstīts, ka atsevišķām ietekmīgām ES dalībvalstīm ir iebildumi pret Eiropas Parlamenta vēlēšanās uzvarējušās Eiropas Tautas partijas kandidātu Žanu Klodu Junkeru, kura pārstāvētais politiskais spēks turklāt nav guvis pārliecinošu uzvaru EP vēlēšanās.

Straujuma stāsta, ka vienošanās par EK prezidenta amata kandidātu, visticamāk, tiks panākta 28.jūnija Eiropadomes sēdē, bet jaunievēlētais EP par to varētu lemt jūlija vidū.

EP deputāts Roberts Zīle (NA), vaicāts par to, vai KNAB sāktā pārbaude par Dombrovska iespējamo interešu konfliktu saistībā ar viņa dzīvesbiedrei daļēji piederošā uzņēmuma kredīta pārdošanu "Rietumu Bankai" varētu ekspremjeram aizšķērsot ceļu uz vietu EK, pieļāva, ka zināmas apstākļu sakritības rezultātā tas ir iespējams.

Tiesa gan, KNAB sāktā pārbaude un publikācijas par iespējamo interešu konfliktu varētu kļūt par šķērsli vien tādā gadījumā, ja problēmas ar apstiprināšanu radīsies kādas ietekmīgas ES dalībvalsts izvirzītam eirokomisāra amata kandidātam, atzina Zīle.

Viņš atgādina, ka savulaik tieši šādos apstākļos no cīņas par eirokomisāra amatu nācās izstāties Ingrīdai Ūdrei, kuras nomaiņu pret citu kandidātu EP deputāti pieprasīja, kad no pretendēšanas uz vietu EK sastāvā atkāpās Itālijas izvirzītais eirokomisāra amata kandidāts Roko Butiljone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!