Foto: LETA
Valdība otrdien lems par Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktores Baibas Paševicas atbrīvošanu no amata, liecina Ministru kabineta sēdes darba kārtība.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka Paševicas disciplinārlietas izmeklēšanas laikā secināts, ka NVA direktore ir izdarījusi tiesību normu pārkāpumu, 2012.gada atalgojuma fondā uzņemoties budžeta saistības, kas par 134 455 latiem pārsniedz NVA likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam" noteiktos saistību maksimāli pieļaujamos apmērus.

LM uzsver, ka tādējādi Paševica ar nodomu ir izdarījusi Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā norādīto disciplinārpārkāpumu – nekvalitatīva amatu pienākumu pildīšana, tostarp tiesību aktiem neatbilstoša rīcība ar finanšu līdzekļiem –, kā dēļ valsts interesēm nodarīts būtisks kaitējums. "Līdz ar to saskaņā ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu ir pietiekams pamats Paševicai piemērot disciplinārsodu – atbrīvošana no amata," norāda LM.

Disciplinārlietas izmeklēšanas atzinumā arī minēts, ka lietā nav pierādījumu, ka NVA līdzekļu iztrūkumu aģentūra būtu kontrolējusi un pienācīgi risinājusi – nav gūti dokumentāri pierādījumi, ka aģentūra līdz disciplinārlietas ierosināšanas brīdim būtu pēc būtības apstiprinājusi konstatētā iztrūkuma novēršanas pasākumu plānu un to saskaņojusi ar LM. "Proti, lai gan Paševica vairākkārtīgi formāli ir ar rezolūcijām akceptējusi dažus pasākumu plāna punktus, tomēr tie nekad nav tikuši saskaņoti ar LM un to īstenošana nekad faktiski nav sākta," teikts atzinumā.

Saskaņā ar atzinumā pausto vienīgais pasākumu plāna punkts, kas faktiski izpildīts, ir NVA rīkojuma, kas noteica uz laiku līdz 2011.gada beigām paaugstinātus ierēdņu mēnešalgu apmērus, darbības pārtraukšana, kā arī rīkojumu izdošana par ierēdņu mēnešalgu izlīdzināšanu līdz 75%, kuram gan nav finansiālas ietekmes uz NVA atalgojuma fondu un attiecīgi arī uz iztrūkuma novēršanu, ko vēlāk kā nepamatotu atcēlusi LM.

"Ievērojot iepriekš minēto, ir secināms, ka aģentūras 2012.gada budžets atalgojuma fondā ir saplānots, tajā ietverot būtisku iztrūkumu, kas turklāt nav radies kādu ārkārtēju vai neparedzamu apstākļu sakritības dēļ, bet gan nekvalitatīva aģentūras administratīvā darba vadīšanas, finanšu disciplīnas neievērošanas un ar pieejamiem finanšu resursiem nesabalansētas personālvadības politikas īstenošanas dēļ," uzsvērts atzinumā.

Tāpat minēts, ka NVA piedāvātais plāns un tikai matemātiski iegūtais budžeta atlikums ir izstrādāts bez pienācīga izvērtējuma, tas balstās uz pasākumiem, kuri objektīvi netiks veikti un kurus, plānojot budžetu, nav tiesību vērtēt kā obligātos priekšnosacījumus iztrūkuma novēršanai.

Paševicas disciplinārlietas atzinumā arī norādīts, ka, izvērtējot NVA direktores vainu šajā disciplinārlietā, būtisks ir fakts, ka LM līdz pat brīdim, kad tā pēc savas iniciatīvas konstatēja iztrūkumu aģentūras budžetā, NVA nebija ne informējusi par iztrūkumu, ne arī faktiski bija iespējas to ātrāk uzzināt. "Aģentūra par iztrūkumu (tā rašanās risku) LM neinformēja ne ministrijas organizētajā sanāksmē, sniedzot prezentāciju par aģentūras algu un personāla politiku, problēmām un risinājumiem, lai gan jau tajā brīdī aģentūras rīcībā bija skaidra informācija par iztrūkumu 2011.gadā, ne sagatavojot budžeta pieprasījumu 2012.gadam, lai gan jau tajā brīdī aģentūras rīcībā bija skaidra informācija par iztrūkumu 2012.gadā, ne izpildot labklājības ministres uzdevumu un sagatavojot paskaidrojumus tieši saistībā ar jautājumu par budžeta sabalansētību, ne izpildot labklājības ministres atkārtotu uzdevumu un sagatavojot paskaidrojumus tieši saistībā ar jautājumu par budžeta sabalansētību," teikts atzinumā.

LM paskaidro, ka līdz ar to šāda ierēdnes rīcība, apzināti maldinot LM attiecīgajā jautājumā, ir radījusi juridiskās sekas, ka nav iespējams turpmāk uzticēties ierēdnei kā amatpersonai svarīgu valsts pārvaldes uzdevumu izpildes procesā. "Proti, šāda Paševicas rīcība bija iespējama tikai tādēļ, ka ierēdnes kompetencē ir plašas amata pilnvaras, kuru prettiesiskas īstenošanas dēļ ar mērķi maldināt LM un tādējādi apzināti pieļaujot iztrūkuma iestāšanos tika radīts būtisks risks, kura novēršanai ar katru dienu ir nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi vai jāierobežo privātpersonu (aģentūrā strādājošo ierēdņu) subjektīvās tiesības uz darbu un mēnešalgas apmēru. Līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka ierēdne disciplinārpārkāpuma izdarīšanas dēļ ir nodarījusi būtisku kaitējumu valsts interesēm," uzsver LM.

Jau vēstīts, ka ar labklājības ministres Ilzes Viņķeles rīkojumu Paševica 11.janvārī uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku tika atstādināta no amata. Disciplinārlieta tika ierosināta par iespējamiem pārkāpumiem rīcībā ar budžeta līdzekļiem. Proti, 2012.gadā NVA atalgojuma fonds ir saplānots, pārsniedzot šā gada valsts budžetā maksimāli pieļaujamo atlīdzības apmēru.

Tomēr Paševica iepriekš noliedza, ka NVA algu fondā būtu iztrūkums, un pret sevi ierosināto disciplinārlietu uzskatīja par nepamatotu. "Esmu iesniegusi savu paskaidrojumu par nepamatoti ierosināto disciplinārlietu pret mani un skaidrojumu par patieso situāciju NVA algu fondā. Aprēķini liecina, ka LM paziņojumi ir nekorekti un kļūdaini, jo, pēc manis veiktajiem finanšu aprēķiniem, NVA algu fondā neveidojas iztrūkums, kā publiski paziņoja LM sākotnēji par vairāk nekā 180 tūkstošiem latu, tad 130 tūkstošiem latu, bet gan rodas pārpalikums 65 tūktošu latu apmērā," pastāstīja Paševica.

Aģentūras direktores pienākumus no 11.janvāra veic NVA direktores vietniece Vivita Pūliņa.

NVA ir labklājības ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!