Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdība nolēmusi slēgt līgumu ar Londonā bāzētu advokātu biroju par Latvijas pārstāvēšanu tiesā pret Ventspils vēja parka attīstītāju. Valsts kanceleja izteikusi vēlmi pati pārstāvēt valsti, taču ministri lēmuši citādāk, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Kompānijas "Winergy" īpašnieks, Igaunijas pilsonis Indreks Kuivalliks iesūdzējis Latviju starptautiskā šķīrējtiesā, prasot 51 miljona eiro kompensāciju. Viņš varas iestādēm pārmetot "Norvik Bankas" interešu lobēšanu strīdā starp "Winergy" un banku par aizdevuma atmaksu, vēsta raidījums.

Savukārt Valsts policija, izmeklējot naudas izkrāpšanu no bankas, apķīlājusi "Winergy" kontus, un tur aizdomās deviņus ar kompāniju saistītus cilvēkus.

Kā atgādina "de facto", februārī Augstākā tiesa (AT) secinājusi, ka "Winergy" tiesiskā aizsardzība, kas pasargā to no īpašumu atņemšanas, pērn sākta uz kļūdainu lēmumu pamata.

AT uzskata, ka bijušās Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesis Imants Dzenis un maksātnespējas administrators Jānis Jurkāns nepietiekami izvērtējuši "Winergy" darījumu patiesumu, informē raidījums. 

Gan tiesnesis, gan administrators atteikušies atbildēt uz "de facto" žurnālistu jautājumiem. Dzenis esot aizņemts tiesas zālē, bet administrators atbildējis, ka "šobrīd komentēt neizspriestu lietu, kurā es neesmu neviena puse, nebūtu pamata." 

"Winergy" tiesiskās aizsardzības lietu šonedēļ pirmās instances tiesa sāka skatīt no gala. Tikmēr valsts sākusi gatavoties starptautiskai prāvai pret "Winergy" investoru, nolīgstot starptautisku advokātu biroju "Freshfields Bruckhaus Deringer", norāda raidījums.

Valsts kanceleja (VK) raidījumam pastāstīja, ka VK bijusi gatava pārstāvēt Latviju tiesā, bet izmeklēšanas iestādes esot atteikušās sniegt informāciju, kas nepieciešama valsts aizstāvības pozīcijas gatavošanā. Tādēļ ar valdības lēmumu pieaicināta Iekšlietu ministrija, kura atbildot par advokātu biroja izvēli.

Ne ministrija, ne VK raidījumam "de facto" nav atklājusi, cik izmaksās advokātu biroja pakalpojumi.

Kā norāda raidījums, VK direktore Elita Dreimane paudusi uzskatu, ka valsti starptautiskos tiesvedības procesos ir jāpārstāv valsts ierēdņiem, nevis advokātu birojiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!