Foto: LETA
Lai veicinātu kvalitatīvas izglītības pieejamību, tiks noteikts minimāli pieļaujamais bērnu skaits klasē. To paredz trešdien Saeimā galīgajā lasījumā apstiprinātie grozījumi Izglītības likumā.

Grozījumi paredz deleģējumu Ministru kabinetam (MK) noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu un kritērijus maksimāli pieļaujamā izglītojamo skaita noteikšanai klasē un klašu grupās pašvaldību, valsts augstskolu un privātajās vispārējās izglītības iestādēs vidusskolas posmā. Izglītojamo skaita kritēriji tiks attiecināti uz 10. – 12.klasēm, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā.

"Mūsdienīgs, realitātei atbilstošs vidusskolu tīkls ir vajadzīgs, lai celtu pedagoģijas profesijas prestižu, skolotājiem nodrošinātu pienācīgu atalgojumu, lai mūsu bērni iegūtu tās zināšanas un prasmes, kas veidos gan pašu personisko labklājību un dzīves kvalitāti, gan pārtikušu Latviju," par Saeimas pieņemtajiem grozījumiem norādījis izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

"Veicot pārmaiņas skolu tīklā mums ir reālas iespējas sasniegt augstu izglītības kvalitāti ikvienā vidusskolā, mazināt nevienlīdzības plaisu," uzsvēris Šadurskis, sakot: "Tiešie ieguvēji, veidojot modernu vidusskolu tīklu, būs skolēni un skolotāji."

Ministrija paredzējusi sociālā atbalsta programmu tiem pirmspensijas vecuma pedagogiem, kuriem līdz vecuma pensijas sasniegšanai būs palikuši ne vairāk kā trīs gadi un kuri skolu tīklu sakārtošanas rezultātā zaudēs darbu. Sociālā atbalsta maksimālais apjoms paredzēts līdz sešu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā MK noteiktajā kārtībā.

Tāpat Saeimā atbalstītie grozījumi nosaka, ka jaunu internātskolu dibināšana no 2018.gada 1. janvāra nav atļauta, savukārt to internātskolu uzturēšanas izmaksa, kas nodibinātas līdz minētajam datumam, no 2018. gada 31. decembra būs jāsedz izglītības iestādes dibinātajam.

Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī.

Vēstīts, ka Saeima trešdien sanākusi uz ārkārtas sēdi, lai galīgajā lasījumā lemtu par nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam un 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!