Foto: F64
Gala lēmumu par Latvijas nostāju saistībā ar bēgļu uzņemšanu valdība ārkārtas sēdē plāno pieņemt pēc nedēļas, 6.jūlijā.

Tajā paredzēts vienoties arī par to, cik bēgļu Latvija varētu uzņemt.

"Valdības izpratne par šo jautājumu ir. Mēs piedāvāsim noteiktu skaitli, cik mēs varam uzņemt Latvijā, bet gala lēmums būs nākamajā pirmdienā," šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Taujāta, par kādu skaitli varētu diskutēt, Straujuma norādīja, ka savu viedokli jau paudusi - Latvijā varētu uzņemt līdz 200 bēgļu. Citus skaitļus premjerministre atturējās nosaukt, skaidrojot, ka arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) informēs, cik bēgļu Latvija būtu gatava uzņemt. Tāpat plānots diskutēt par iespējamiem cilvēku atlases kritērijiem un citām procedūrām.

Valdības vadītāja arī piebilda, ka nākamnedēļ, 9.jūlijā, notiks Eiropas Savienības iekšlietu ministru neformālā sanāksme, kur varētu pieņemt lēmumu bēgļu jautājumā.

Savukārt Kozlovskis pēc valdības sēdes norādīja, ka katra valsts nosauks potenciālo skaitli, kuru gatava solidaritātes vārdā uzņemt. "Tas ir divu gadu garumā," sacīja Kozlovskis. "Tas ir arī nopietns jautājums par solidaritāti, jo, ja mēs paliksim vienīgie, kas nepiedalās, es neredzu iespējas, kā mēs varēsim cerēt, ka kāds mums palīdzēs tādās situācijās. Tāpat tas var skart arī citas jomas," uzsvēra ministrs.

Jautāts par vietām, kur bēgļi varētu tikt izvietoti, Kozlovskis informēja, ka sākotnēji tas būtu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", kurš atrodas Ropažu novadā. "Bet tas nozīmē, ka mums būs jārunā arī ar pašvaldībām, kurās ir bērnudārzi un skolas, kuras netiek izmantotas. Tas, manuprāt, neprasītu ļoti lielus izdevumus," uzskata ministrs.

Šonedēļ paredzēta arī koalīcijas partneru sanāksme par šo jautājumu, tomēr precīzs tikšanās laiks vēl neesot saskaņots.

Kā ziņots, valdību veidojošo partiju pārstāvji gan šonedēļ, gan nākamnedēļ vēl diskutēs par Latvijas nostāju jautājumā par bēgļu uzņemšanu, tomēr pagaidām politisko spēku viedokļi ir atšķirīgi.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji vienojušies, ka ES dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu, tomēr par konkrētu risinājumu bēgļu uzņemšanai un sadalīšanai pa valstīm diskusijas vēl turpināsies. Paredzēts, ka ES valstu iekšlietu ministri līdz jūlija beigām vienosies par konkrētu piedāvājumu bēgļu uzņemšanai dalībvalstīs.

Tiek plānots, ka ES valstis nākamajos divos gados uzņems 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kuri atrodas Itālijā un Grieķijā. Tāpat paredzēts nodrošināt mītnesvietu 20 000 cilvēku no trešajām valstīm, kuriem nepārprotami nepieciešama starptautiska aizsardzība.

Latvijas valdošās koalīcijas politiskie spēki ir vienisprātis, ka obligātu bēgļu kvotu noteikšana Latvijai nav atbalstāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!