Foto: Shutterstock
Valdība otrdien skatīs izmaiņas noteikumos par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību, liecina valdības sēdes darba kārtība.

Veselības ministrija (VM) norāda, ka to pacientu skaits, kas saņem zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensāciju, katru gadu pieaug, tomēr piešķirtais valsts budžeta apmērs neatbilst vajadzībām. VM uzsver, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kas veicina zāļu cenu samazināšanos, ir zāļu paralēlās izplatīšanas un paralēlā importa atbalstīšana.

"Paralēlais imports un paralēlā izplatīšana veido izplatītāju konkurenci, un tā atbalsts ir vienīgā iespējamā alternatīva, kas samazina to patentēto zāļu cenas," pauž VM.

Zāļu paralēlā importēšana un izplatīšana ir reģistrēto zāļu piegāde no vienas Eiropas valsts uz Latviju, ja tās piegādā zāļu vairumtirgotājs, kurš nav šo zāļu ražotājs, zāļu reģistrācijas īpašnieks vai viņu pilnvarots pārstāvis. Pēc VM sniegtās informācijas, zāļu cena, piemērojot šo procedūru, var samazināties pat līdz 10 eiro.

Ar noteikumu projektu ir paredzēts arī turpmāk biežāk veikt kompensējamo zāļu saraksta aktualizēšanu, divu reižu vietā to veicot četras reizes gadā.

Noteikumu projekts paredz arī kompensācijas apmēra palielināšanu Krona slimības un čūlainā kolīta pacientiem no 50% līdz 75%, tostarp terapijai ar bioloģiskās izcelsmes medikamentiem. To rosināts ieviest no 1.jūlija, kam nākamajā pusgadā nepieciešami 87 tūkstoši eiro.

Projekts paredz kompensācijas apmēra palielināšanu no 1.jūlija psoriāzes pacientiem - no 50% līdz 75%, kam līdz gada beigām nepieciešami 110 tūkstoši eiro.

Tāpat projekts paredz to bērnu kompensācijas grupas paplašināšanu no trim līdz 18 gadiem, kuru ārstēšanai ir jālieto antibiotikas. Šogad tam nepieciešami papildu 382,4 tūkstoši eiro.

Tādējādi 2015.gadā papildus nepieciešami 579 856 eiro. Šo finansējumu plānots iegūt, veicot izmaiņas noteikumos, iecerējusi VM.

2015.gadā un tuvākajos gados saistībā ar references (lētāko) medikamentu paralēlo importu uz cenu samazinājuma rēķina tiek prognozēts izdevumu samazinājums par 4-5%, kas veidos ietaupījumus 0,828 miljonu eiro pusgadā jeb 2,07 miljonus eiro gadā.

"Šāds izdevumu ietaupījums pilnībā sedz izdevumu palielinājumu. Līdz ar to zāļu kompensācijas sistēmas ietvaros saistībā ar noteikumu projektu 2015.gadā un turpmāk papildu finansējums nav nepieciešams," norāda VM.

Pret izmaiņām iestājušās farmācijas kompānijas.

Tās vērš uzmanību uz to, ka noteikumi tiek grozīti, lai veicinātu paralēlā importa medikamentu lietošanu, kas pēc būtības ir peļņas veicināšana vienai komersantu grupai – lieltirgotājiem, kuri nodarbojas ar paralēlo importu. Pēc viņu norādītā, paralēlajam importētājam ir paredzēti vieglāki nosacījumi – atvieglota medikamenta reģistrācija Latvijā, iepakojums var būt jebkādā valodā, vajadzīga tikai uzlīme latviski, var ievest jebkādus daudzumus, nav jānodrošina pastāvīga pieejamība. Pastāv risks, ka importē medikamentus ar īsu derīguma termiņu, atlikumus no kādas citas valsts, pastāv arī viltošanas risks. Cenu paralēli importētajam medikamentam varēs mainīt katru mēnesi, sacīts kompānijas iesniegtajā viedoklī par projektu.

"Ja pamatmedikamenta ražotājam nav paredzama piegādes plāna, pastāv risks, ka medikamenta kādā brīdī var pietrūkt, jo nebūs saplānota ražošana, tātad tiek apdraudēta medikamenta pieejamība pacientiem. No otras puses, var palikt pāri saražotais, kas radīs zaudējumus ražotājam," pausts kompānijas "Sanofi Aventis Latvia"atzinumā.

Jau ziņots, ka kompensējamo zāļu saraksts (KZS) sastāv no A saraksta, kurā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti; B saraksta, kurā iekļautajiem medikamentiem KZS nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu. Bet C sarakstā tiek iekļautas zāles, kuru izmaksas viena pacienta ārstēšanai gadā pārsniedz 4268,62 eiro, un ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem.

2015.gadam piešķirtais finansējums kompensējamām zālēm ir 118 526 969 eiro.

Sabiedrības mērķgrupas, kuras ietekmēs izmaiņas, ir 620 000 pacientu, kas saņem kompensējamos medikamentus, kā arī 80 iesniedzēju, kuru pārstāvētās zāles vai medicīniskās ierīces ir iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!