Lai uzlabotu kopējās ceļu satiksmes drošības situācijas uzlabošanos valstī, valdība otrdien pieņēma grozījumus Ministru kabineta noteikumos par transportlīdzekļu vadītāju apmācību. Turpmāk autovadītāja apliecības iegūšanas process būs ilgāks, programma tiks papildināta ar jaunām tēmām, bet autoskolām būs jāizpilda vairāk prasību.

Noteikumu grozījumi paredz papildināt transportlīdzekļu vadītāju teorētiskās apmācības programmas ar jaunām tēmām, piemēram, par bīstamu situāciju prognozēšanu.

Tāpat noteikumu grozījumu paredz papildināt vadīšanas apmācību ar stingrāku regulējumu attiecībā uz vadīšanas apmācību slidena ceļa apstākļos un diennakts tumšajā laikā.

Tāpat tiks palielināts arī minimālo vadīšanas nodarbību skaits, tostarp B kategorijai no 14 nodarbībām uz 20.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja CSDD pārstāvis Rolands Rumba, jaunie noteikumu grozījumi neietekmēs autoskolu audzēkņus, kas līgumu ir vai būs noslēguši līdz 1. novembrim.

Paaugstinot pasniedzēju un instruktoru sagatavošanas kvalitāti, ir noteiktas stingrākas prasības topošajiem instruktoriem un pasniedzējiem saistībā ar minimālo vecumu un izglītības līmeni, kā arī pirms apmācības uzsākšanas tiem Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) būs jāpierāda prasmes un iemaņas transportlīdzekļa vadīšanā.

Noteikumu grozījumi paredz virkni izmaiņu, lai padarītu caurspīdīgāku finanšu apriti transportlīdzekļu vadītāju apmācības sfērā, kas varētu mazināt ēnu ekonomiku.

Grozījumi nosaka autoskolām pienākumu izveidot un uzturēt savu braukšanas laukumu.

Konkurences padome (KP) valdības sēdē izteica iebildumus pret plānotajiem grozījumiem.

KP pārstāvis Antis Apsītis skaidroja, ka autoskolām nebūs iespēja konkurēt savā starpā. Patērētājam būs ierobežota iespēja izvēlēties laikus, kad apgūt teoriju autoskolā. Regulējums novedīs pie tā, ka autoskolu skaits samazināsies.

Tikmēr satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) gan aicināja neņemt vērā KP iebildumus un atbalstīt noteikumu izmaiņas.

Grozījumus par transportlīdzekļu vadītāju apmācības pilnveidi izstrādāja Satiksmes ministrija (SM) un CSDD sadarbībā ar Latvijas Profesionālo autoskolu federāciju, kā arī autoskolu pārstāvjiem.

Šobrīd Latvijā ir aptuveni 850 000 autovadītāju, liecina SM apkopotā informācija. Katru gadu B kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas apliecību iegūst aptuveni 22 – 24 tūkstoši jaunu vadītāju.

Latvijā darbojas aptuveni 200 transportlīdzekļu vadīšanas apmācības iestādes.

Noteikumi stāsies spēkā šī gada 1. novembrī

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!