Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") noraida iespējamās bažas, ka investors, kas iegādāsies banku "Citadele" to varētu pārdot tālāk. Premjerministre arī uzsver, ka valdībai ir tiesības "Citadeles" pārdošanas līgumā ierakstīt savas vēlmes.

Straujuma žurnālistiem šodien sacīja, ka vispirms ir jāsagaida 5.septembris, kad tiks sagaidīti priekšlikumi no investora. Pēc tam valdība 16.septembrī izvērtēs šos piedāvājumus, un, ja valdībai būs noteiktas vēlmes, tās tiks iestrādātas līgumos.

Patlaban ir izvēlēts viens investors, kura piedāvājumu valdība vērtēs. "Ja piedāvājums neatbildīs Latvijas interesēm, mums ir iespējas atjaunot sarunu procesu ar diviem citiem investoriem," noteica Straujuma.

Valsts stratēģisko interešu dēļ izraudzīts viens investors bankas "Citadele" pārdošanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Straujuma.

Viņa uzsvēra, ka šajā procesā ir jāskatās valsts stratēģiskās intereses, biznesa plāns, drošības aspekti u.c. Izvērtējot visu šo aspektu kopumu, valdība lēmusi par viena investora noteikšanu par prioritāru, savukārt pārējie ir atstāti "gaidīšanas režīmā".

Straujuma skaidroja, ka Latvijai nepieciešama banku sektora dažādošana, jo pašlaik Latvijā darbojas Skandināvijas un Krievijas bankas.

Vēstīts, ka valdība jūlija beigās konfidenciāli vienojās radīt ekskluzīvu izņēmumu vienam pretendentam saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu.

Kā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", ministru vienošanās notikusi uzreiz pēc valdības sēdes. Sanāksmē, no kuras izraidīti ministri, kuriem nav pielaides valsts noslēpumam, pieņemts lēmums radīt izņēmumu un dot iespējas mēneša laikā ASV fondam "Ripplewood Holdings" izvērtēt iespējas iegādāties "Citadeli" par 113 miljoniem eiro. Tā ir mazākā summa, kāda nepieciešama, lai valsts neciestu zaudējumus.

Raidījumam neoficiāli zināms, ka lielāko summu no iepriekš iesniegtajiem pretendentiem - 105 miljonus eiro - par bankas iegādi bija solījis Krievijas uzņēmējs, "Latvijas balzama" lielākā līdzīpašnieka māteskompānijas "S.P.I. Group" lielākais akcionārs Jurijs Šeflers.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Banka "Citadele" šī gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 5,7 miljonu eiro peļņu pēc uzkrājumiem un nodokļu nomaksas. "Citadeles" grupa strādāja ar 5,9 miljonu eiro peļņu. "Citadeles" grupas kredītportfelis šogad pirmajā ceturksnī pieauga par 16,5 miljoniem eiro un sasniedza 1,07 miljardus eiro, bet bankas - par 13,3 miljoniem eiro, sasniedzot 938 miljonus eiro.

2013.gadu banka "Citadele" noslēdza ar 15,2 miljonu eiro peļņu, savukārt "Citadeles" grupa pērn nopelnīja 13,7 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!