Foto: LETA

Otrdien pie Ministru kabineta (MK) notika Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) studentu, darbinieku un atbalstītāju pikets "Dzīvā ķēde", kurā tika prasīts pārtraukt RPIVA likvidāciju. Pēc vairāku stundu ilgām diskusijām valdība gan atbalstīja RPIVA likvidāciju, pievienojot to Latvijas Universitātei (LU).

Portāls "Delfi" novēroja, ka uz protestu bija ieradušies apmēram 150 cilvēki.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) valdības sēdē atzina, ka "divu mēnešu drāmā izskanējuši dažādi viedokļi", taču tagad jāpanāk vienošanās. Lemjot par reformām, nereti tiek piedāvāts nogaidīt, piebilda premjers.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzsvēra, ka RPIVA nav iespējams pievienot LU kā tās struktūrvienību, jo tad par turpmāko atbildīga būtu tikai LU, bet IZM nevarētu sekot līdzi izvirzīto mērķu sasniegšanai.

"IZM var atbildēt par kvalitāti tad, ja var sekot procesam. Ja RPIVA būtu LU struktūra, tad tā būtu tikai LU kompetence," teica ministrs.

Pēc Šadurska teiktā, šī nav augstskolu reforma, bet gan nepieciešams solis, lai veiktu šo reformu. "Tiek pārņemti gan studenti, gan mācībspēks," viņš sacīja.

Savukārt RPIVA rektore Daina Voita norādīja, ka sabiedrībai pēc RPIVAS likvidācijas tiek solīts piecu miljonu eiro ietaupījums, taču tie esot maldi. Viņa arī pārmeta, ka ministrija ņirgājas par augstskolas minētajiem argumentiem, bet ministrs melo.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga uzsvēra, ka RPIVA likvidācija nav pietiekami izdiskutēta un šis lēmums ir sasteigts. Tāpat viņa vērsa uzmanību uz iespējamiem tiesvedības riskiem gan no augstskolas darbinieku, gan studentu puses. Ministrijas pārstāvji gan šādas bažas noraidīja.

"Ikdienas apziņā šis ir acīmredzamākais reformu subjekts," teica LU rektors Indriķis Muižnieks, piebilstot, ka abas augstskolas īsteno līdzīgas programmas. Viņš arī apliecināja, ka visiem RPIVAS studentiem tiks nodrošināti tie nosacījumi, kas paredzēti pašlaik noslēgtajos līgumos.

Valdības atbalstītais rīkojuma projekts paredz, ka LU pārņems virkni RPIVA pirmā līmeņa, otrā līmeņa, bakalaura, maģistra un doktora studiju programmas.

Tāpat saskaņā ar rīkojuma projektu LU jānodrošina studijas filiālēs Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā, Ventspilī un šo filiāļu attīstību.

Nelielu daļu programmu, piemēram, profesionālās bakalaura studiju programmas "Deju un ritmikas skolotājs", pārņems Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Daļai studentu būs jāturpina studijas Banku augstskolā, Banku augstskolas Uzņēmējdarbības koledžā, Rīgas Tehniskajā universitātē, Liepājas Universitātē, Ventspils Augstskolā, Vidzemes Augstskolā, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā vai Daugavpils Universitātē. Arī pēc augstskolas maiņas studentiem saglabāsies līdzšinējie finansēšanas nosacījumi.

Kā iepriekš skaidroja mītiņa organizatori, "piketā priekšplānā novietotas būs divas režģu sienas, kas simboliski akcentēs Izglītības un zinātnes ministrijas rīcības nedemokrātiskumu, prettiesiskumu un varas pozīciju izmantošanu, lai panāktu lēmuma par RPIVA likvidāciju izskatīšanu valdībā".

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Kā iepriekš skaidroja IZM, pēc RPIVA pievienošanas LU visiem RPIVA studējošajiem tiks nodrošināta studiju procesa nepārtrauktība, kā arī nemainīgi studiju finansēšanas nosacījumi visu studiju laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!