Foto: RIA Novosti/Scanpix
Valmieras pilsētas pašvaldībai ir izstrādāta ar naftas produktiem potenciāli piesārņotās siltumapgādes uzņēmuma "Valmieras siltums" bijušās mazuta saimniecības attīrīšanas stratēģija, informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa.

Viņa pavēstīja, ka Valmiera gandrīz četru hektāru bijušo mazuta saimniecības teritoriju plāno nodot uzņēmējdarbības attīstībai. Daļa no tās, iespējams, ir piesārņota ar naftas produktiem, galvenokārt mazutu.

Vienlaikus Bieziņa atzīmēja, ka izstrādātajā stratēģijā, balstoties uz aprīlī veiktās priekšizpētes rezultātiem, ir sniegtas vadlīnijas gan potenciālā grunts un gruntsūdeņu piesārņojuma izpētei, gan iespējamai attīrīšanai.

Teritorijas priekšizpētes laikā tika iegūts arī reprezentatīvs piesārņotājvielas - mazuta – paraugs. Tas kopā ar grunts paraugiem tika nosūtīts analīzei izpētes projekta partneriem – Helsinku universitātei Somijā. Balstoties uz analīzes rezultātiem, Helsinku universitātes pētnieki piedāvās izmēģināt un noteikt efektīvākās metodes piesārņojuma neitralizēšanai.

Tuvākajā laikā tiks sākta teritorijas padziļināta izpēte, novērtējot iespējamā grunts un gruntsūdeņu piesārņojuma intensitāti un izplatību. Izpētes rezultāti ļaus veikt piemērotākās tehnoloģijas izvēli turpmākiem vides atveseļošanas pasākumiem, ja tādi teritorijā būs nepieciešami.

"Apmēram divu hektāru lielā platībā ap bijušo dzelzceļa estakādi, mazuta pieņemšanas un sadales infrastruktūru, lietus kanalizācijas un attīrīšanas iekārtām agrāk tika veikta naftas produktu pārkraušana un uzglabāšana, radot iespējamu piesārņojumu," skaidroja Bieziņa.

Bijušās "Valmieras siltuma" mazuta saimniecības teritorijas izpētes darbi tiek veikti projekta "Inovatīva ilgtspējīga attīrīšana" (INSURE) ietvaros, kur paredzēts pārbaudīt "in situ" (uz vietas) attīrīšanas metodes. Paredzams, ka mazuta teritorijā varētu tikt izmēģinātas elektrokinētiskās sūknēšanas un biostimulācijas attīrīšanas metodes.

Kopējās projekta izmaksas Valmieras pilsētas pašvaldības aktivitātēm ir 130 tūkstoši eiro, tostarp Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums - 13 tūkstoši eiro. Stratēģiju un teritorijas topogrāfisko uzmērīšanu veica uzņēmums "Vides konsultāciju birojs". Grunts un gruntsūdens piesārņojuma līmeņa noteikšanas izpētes darbu programmu ir izvērtējusi un saskaņojusi arī Valsts vides dienesta Valmieras reģionālā vides pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!