Foto: Shutterstock
Spēkā stājušies Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi par suņa turēšanas nodevu un mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtību, informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Kristīne Melece.

Noteikumi paredz, ka ikvienam suņa īpašniekam, kurš dzīvo Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā, par suņa turēšanu pilsētā ir jāmaksā pašvaldības nodeva.

No suņa turēšanas nodevas samaksas ir atbrīvoti redzes un dzirdes invalīdi, pirmās grupas invalīdi, vientuļie pensionāri, kā arī individuālo dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašumu īpašnieki, ja tiem piederošie suņi neatstāj īpašuma robežas.

Suņa turēšanas nodeva par vienu suni, kurš sasniedzis 6 mēnešu vecumu, ir 12 eiro par periodu no 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam. Savukārt pirmreizējais nodevas apmērs jaunākiem suņiem tiek aprēķināts no brīža, kad suns sasniedz 6 mēnešu vecumu, vai arī no suņa iegādes vai adopcijas brīža (ja suns jau ir sasniedzis 6 mēnešu vecumu).

Suņa turēšanas nodeva ir jāmaksā arī par suņiem, kuriem ir implantēta mikroshēma, un īpašnieks tos ir reģistrējis Lauksaimniecības datu centra datu bāzē vai pie praktizējoša veterinārārsta.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt tīru vidi Valmieras pilsētā, lai mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, kā arī samazinātu mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu. Šie noteikumi palīdzēs novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību un dzīvnieku klaiņošanu pilsētā, kā arī nodrošinās Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvojošo mājas dzīvnieku uzskaiti un reģistrāciju.

Līdzekļi, kas tiks iegūti no maksas par ikgadējās mājas dzīvnieku turēšanas nodevas, tiks izlietoti mājas dzīvnieku reģistrācijas organizēšanai, klaiņojošo mājas dzīvnieku izķeršanas organizēšanai, dzīvnieku patversmes uzturēšanai un citu aktivitāšu organizēšanai, kas saistīta ar mājas dzīvnieku reģistrāciju, uzskaiti, turēšanu un izķeršanu.'

Šo noteikumu prasību izpildi kontrolēs Valmieras pilsētas pašvaldības policija, kas nepieciešamības gadījumā būs tiesīga sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus. Administratīvos pārkāpumus izskata Valmieras pilsētas pašvaldības Administratīvā komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!