Latvijai ir nepieciešamas skaidras, precīzi plānotas un ātri īstenojamas reformas vairākās nozarēs, ceturtdien, uzrunājot Saeimu pirms balsojuma par uzticības izteikšanu valdībai, norādīja Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS).

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka valstij pašlaik nav vajadzīgi satricinājumi. "Mēs nedrīkstam pieļaut, ka, raksturojot situāciju Latvijā, tiek lietoti vārdi "sastingums" vai "stagnācija"," minēja Kučinskis.

Kā paradoksālu apstākli viņš minēja to, ka par reformām izglītībā, veselības aprūpē, tautsaimniecībā un arī citās jomās tiek runāts gadiem ilgi, tomēr lēmumi netiek pieņemti.

"Tas liecina, ka izpildvarai ir trūcis politiskās gribas vai iespējas pieņemt drosmīgus un reizē akūti nepieciešamus lēmumus. Rezultātā mēs kavējam. Kavējam kā valsts. Iestrēgstam birokrātiskos sīkumos un vēlmē izdabāt visiem," teica Kučinskis. Nepieņemot lēmumus, tiek mazināta Latvijas starptautiskā konkurētspēja, veicināta iedzīvotāju aizbraukšana un līdz ar to veselu novadu depopulācija.

"Mēs tikai vērojam un ar savu pasivitāti veicinām savas valsts pamatu sairšanu," atzina topošais premjers.

Kučinskis skaidroja, ka negrasās bargi kritizēt iepriekšējo valdību un tūdaļ pat pieteikt straujas revolucionāras pārmaiņas, jo problēmas cēloņi ir meklējami senāk par Laimdotas Straujumas vadīto valdību.

"Valdībai jābūt komandai, kas strādā visas sabiedrības, nevis dažādu politiskajai elitei vairāk vai mazāk pietuvinātu interešu grupu labā," uzsvēra Kučinskis.

Topošās valdības deklarācijā ir definētas piecas prioritātes: tautsaimniecības stiprināšana; valsts drošība un nacionālā identitāte; demogrāfiskās situācijas uzlabošana; reformas izglītībā un zinātnē un reformas veselības aprūpē, atgādināja Kučinskis.

Viņš arī minēja, ka jaunā valdība "neiet aizpildīt ministru amatus", valdības mērķis ir panākt straujāku ekonomisko izaugsmi, īstenot reformas izglītības un veselības aprūpes nozarē.

Tāpat Kučinskis atzina, ka demogrāfijas problēmu risināšana ir iespējama tikai caur ekonomiskās attīstības prizmu un ka Latvija nevar atļauties skolotāju un skolēnu attiecību 1:3.

"Es vēlos, lai šī valdība baidītos no neizpildītiem solījumiem un neizdarītām lietām. Ceru uz koalīcijas partneru – "Vienotības", Nacionālās apvienības un Zaļo Zemnieku savienības – drosmi būt šajā valdībā! Pats uz savu arī! Opozīcija, mēs zinām un novērtējam, ka esat līdzās," nobeigumā teica Kučinskis, aicinot atbalstīt viņa valdību.

Kučinskis arī pateicās Valsts prezidentam par parādīto godu un izrādīto uzticību, aicinot veidot valdību, un novēlēja Raimondam Vējonim ātrāku izveseļošanos. Tāpat viņš pateicās Straujumai par viņas drosmi, gatavību iepriekš uzņemties atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!