Foto: PantherMedia/Scanpix
Jau pastāvošo autovadītāju ietekmēšanas līdzekļu klāstu plānots papildināt ar jaunu – braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbībām, kuru mērķauditorija būs agresīvie autovadītāji.

To paredz Satiksmes ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos, kas regulē pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanu. Ceturtdien noteikumu grozījumi izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, informē Satiksmes ministrijas pārstāvis Aivis Freidenfelds.

Grozījumi paredz, ka autovadītāji, kuri būs saņēmuši 8 uzskaites punktus, saņems uzaicinājumu apmeklēt grupas nodarbības pie sertificēta psihologa.

Agresīvajiem autovadītājiem, kas apmeklēs grupas nodarbības, punktu skaits tiks samazināts par 2 punktiem, bet tiem agresīvajiem šoferiem, kas to nedarīs, "soda punktu" skaits tiks palielināts par 2 punktiem.

Grozījumi arī paredz, ka gadījumā, ja šoferis brīvprātīgi apmeklējis kursus ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos, viņam savlaicīgi tiks dzēsti divi punkti.

Šāda iespēja paredzēta vadītājiem, kuriem reģistrēti vismaz 4 uzskaites punkti. Savukārt, ja autovadītājs būs pamanījies nopelnīt 8 punktus, tad, tāpat kā līdz šim vadītājam, tiks izsūtīts paziņojums par pienākumu obligāti apmeklēt kursus vai attiecīgi doties uz braukšanas uzvedības korekcijas grupu.

Ja tas netiks izdarīts, punktu skaits tiks palielināts par 2 punktiem, bet, ja kursi vai uzvedības korekcijas grupas nodarbības tiks apmeklētas, punktu skaits tiks samazināts par 2 punktiem.

Grozījumi paredz noteikumus papildināt ar normām, kas noteic, ka turpmāk "soda punkti" tiek piešķirti par pārkāpumiem, par kuriem līdz šim punkti netika piešķirti.

Par braukšanu ar automobili, kura stikli pārklāti ar pārklājumu, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām, autovadītājs varēs "nopelnīt" 1 soda punktu. Par braukšanu OCTA, tiks piešķirti 2 punkti, līdzīgi kā par braukšanu bez valsts tehniskās apskates.

Kā norāda Ceļu satiksmes drošības direkcija, līdz šim pārkāpumu uzskates punkti ir piešķirti 110 846 autovadītājiem, no kuriem lielākā daļa ir vīrieši - 81%. Savukārt maksimālais punktu skaits - 16 šobrīd ir reģistrēts 222 autovadītājiem.

8 punkti un vairāk ir 16 013 autovadītājiem.

Pārkāpumu uzskaites sistēmā Latvijā darbojas kopš 2004.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!