Foto: Reuters/Scanpix

Aizsardzības ministrija (AM) un Latvijas Mednieku savienība trešdien, 20. septembrī, parakstījusi vienošanos par sadarbību, kas veicinās mednieku iesaistīšanos valsts aizsardzības spēju pilnveidošanā, vēsta portāls "lsm.lv".

Sadarbība paredz organizēt reģionālus seminārus medniekiem par iespējām piedalīties valsts aizsardzībā. Konkrēts uzdevumu plāns vēl tikai taps, taču pirmais no darāmajiem darbiem būs apmācību kursa izveide, kurā dalību brīvprātīgi varēs ņemt mednieki.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) intervijā Latvijas Radio pauda, ka idejas iniciatori bijuši mednieki. Puses redz sadarbības iespējas trīs virzienos. Pirmkārt, šaušanas bāzes ir gan Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), gan medniekiem, un to varētu savstarpēji izmantot. Otrkārt, mednieki vēlas apgūt militārās zināšanas. Treškārt, sadarbība varētu būt darbā ar jauniešiem un Jaunsardzi.

Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis iniciatīvu pamatojis ar praktiskiem apsvērumiem, proti, šaušana jāmāk gan armijā, gan Zemessardzē, gan medniekiem.

Baumaņa ieskatā būtisks ir darbs ar jauniešiem un pēctecību. Viņš pauda bažas, ka pēc 10 gadiem Latvijā varētu aptrūkties mednieku. Tāpēc mednieki raugās Jaunsardzes virzienā, jo šie jaunieši jau ir izrādījuši interesi gan par militāro jomu, gan došanos dabā.

Tāpat Mednieku savienības vadītājs pastāstīja, ka jau pašlaik daļa mednieku ir NBS vai Zemessardzes biedri. Daudzi mednieki esot patriotiski noskaņoti, lojāli valstij un uzskata, ka būtu jāpalīdz Latvijai ārkārtas situācijā. Tāpēc NBS varētu nodrošināt militārās apmācības cilvēkiem, kuri brīvprātīgi izrādīs šādu vēlmi.

Baumanis spriež, ka apmācības varētu sākt nākamgad, un, ja vien būs pietiekama instruktoru kapacitāte, pirmajā gadā apmācībās varētu piedalīties vairāki simti mednieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!