Foto: DELFI

Ministru kabinetā (MK) tiks skatītas tikai tās iepirkumu tehniskās specifikācijas, kur paredzamā projektu summa ir 1 miljons latu vai to pārsniedz, un kurās kā finansējuma avots ir paredzēti Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi. Finanšu ministrija (FM) šādas tehniskās specifikācijas pirms izskatīšanas MK vērtēs arī no neattiecināmo izmaksu riska aspekta. Paši līgumi MK netiks skatīti, informē Valsts kanceleja.

Kā ziņots, izvērtējot līdzšinējo līgumu slēgšanas praksi, arī AS ”Pasažieru vilciens" līgumu ar Spānijas uzņēmumu ”Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" un Valsts policijas līgumu ar ”Vitronic", Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) trešdien izdeva rezolūciju valsts līgumu slēgšanas procesa pilnveidošanai, kas paredz turpmāk ”veikt visaptverošu valsts interešu izvērtējumu" un konstatēt iespējamos riskus pirms saistību uzņemšanās, kad vēl ir iespējamas juridiskas korekcijas.

Kā portāls ”Delfi" uzzināja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā, skaidrojot publiskā diskusijā izskanējušās bažas par lielo valsts saimniecisko līgumu izvērtēšanas laiku, Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Ivars Mēkons uzsver, ka lielo valsts līgumu izskatīšanas process būs operatīvs un tiks ņemtas vērā valsts uzņēmuma un iestādes vajadzības attiecībā uz laika termiņiem.

Tomēr nozīmīgākais ieguvums valstij kopumā būs tas, ka nākotnē būs novērsta valsts interesēm neizdevīgu līgumu noslēgšana, kas  nodokļu maksātājiem varētu izmaksāt simtiem miljonu latu. Un, ja šādi līgumi tomēr tiktu noslēgti, tad atbildība - juridiskas un finansiālas sekas - netiks risināta uz valsts budžeta  un nodokļu maksātāju rēķina.

Mēkons atzīmē, ka nepieciešamības gadījumā informācija tiks izvērtēt arī ātrāk, norādot, ka Valsts kanceleja praksē ir sniegusi atzinumu arī 24 stundu laikā. Izvērtējuma mērķis ir pārliecināties, vai  pastāv kādi riski valsts interesēm, ja šāds līgums nākotnē tiktu noslēgts. Ja šādi riski tiks konstatēti, tiks sagatavotas rekomendācijas to novēršanā.

Lai novērstu bažas par valdības pārpludināšanu ar uzņēmumu dokumentāciju, Mēkons skaidro, darījumu un tehnisko specifikāciju izvērtēšana no Valsts Kancelejas, Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas un tehnisko specifikāciju projektu skatīšana MK nemainīs  normatīvajos aktos noteikto atbildību. Tā nemainīs  arī likumā noteikto iepirkumu kārtību.

”Valsts iestāžu atzinumi vērtējami kā palīginstruments valsts uzņēmumiem tiesiskuma nodrošināšanai līgumu slēgšanas procesā", skaidro Valsts kancelejas pārstāvis.

Arī  valdībā vērtēs tehniskās specifikācijas tikai no  valsts interešu aizsardzības viedokļa. Par konkrētā  iepirkuma saimnieciskā  risinājuma izvēli un tā ekonomisko pamatotību  atbildīgs paliek valsts uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!