Foto: DELFI

Valsts kancelejas (VK) vadītā ekspertu darba grupa rosina veikt izmaiņas likumā, kas paredzētu stiprināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) neatkarību Ministru kabineta institucionālā pārraudzībā.

Darba grupa pirmdien publicējusi savus piedāvātos grozījumus KNAB likumā, kas paredz, ka birojs ir Ministru kabineta institucionālā pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Pašreizējā redakcijā teikts, ka KNAB ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde.

Citi būtiskākie piedāvātie grozījumi paredz, ka biroja darbinieka atbrīvošanai nebūtu nepieciešama arodbiedrības piekrišana. Tāpat piedāvātie grozījumi paredz, ka biroja priekšnieka vietnieku darbības un tās rezultātu novērtēšanai KNAB priekšnieks veidotu un vadītu komisiju, kuras sastāvā iekļautu pārstāvjus no Valsts kancelejas, Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras, Satversmes aizsardzības biroja un Drošības policijas.

Tāpat jaunums atšķirībā no pašreizējās likuma redakcijas būtu tas, ka KNAB priekšnieku ar Saeimas lēmumu varētu atbrīvot no amata, ja cita starpā, pildot dienesta pienākumus, viņš ir pieļāvis tīšu likuma pārkāpumu vai nolaidību, kā rezultātā iestājušās būtiskas sekas.
Grozījumos no likuma piedāvāts izslēgt biroja padomi, kurā šobrīd strādā biroja priekšnieks, viņa vietnieki un biroja centrālā aparāta nodaļu vadītāji. Jaunajā redakcijā būtu minēts vien tas, ka biroja struktūru, kuras sastāvā ir centrālais aparāts un teritoriālās nodaļas, nosaka biroja reglamentā.

Piedāvātie grozījumi paredz, ka sešus mēnešus pirms KNAB priekšnieka amata pilnvaru termiņa beigām biroja priekšnieks iesniegtu Saeimā ziņojumu. Pēc minētā ziņojuma uzklausīšanas, kā arī ģenerālprokurora un Ministru prezidenta viedokļa uzklausīšanas Saeima varētu lemt par biroja priekšnieka pilnvaru termiņa pagarināšanu uz vēl vienu termiņu.

Grozījumus KNAB likumā izstrādāja Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Baiba Bāne, VK Valsts pārvaldes attīstības departamenta vadītāja vietnieks Ģirts Blumers, Augstākās tiesas Judikatūras nodaļas vadītājs Pāvels Gruziņš, VK Juridiskā departamenta vadītāja vietniece Solveiga Līce, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Juridiskās daļas vadītāja Līga Loca, Tieslietu ministrijas Valststiesību departamenta direktore Sanita Mertena, Ģenerālprokuratūras Metodikas nodaļas prokurors Salvis Rūtiņš, KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Terinka, kā arī sabiedrības par atklātību "Delna" direktors Gundars Jankovs.
Jau ziņots, ka VK vadītā ekspertu darba grupa bija viena no divām, kas sagatavoja priekšlikumus KNAB uzlabošanai. Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa rosinājusi KNAB nodot IeM pārraudzībā.

Par priekšlikumiem KNAB darba uzlabošanai nepieciešama sabiedriskā diskusija, savukārt lēmums par konkrētu risinājumu būtu jāpieņem pēc parlamenta vēlēšanām, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!