Foto: F64

Pašlaik Valsts kontrole (VK) Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) īsteno revīziju, kurā atklāti pārkāpumi. Tie, iespējams, bijuši par pamatu slimnīcas valdes priekšsēdētājas Anitas Slokenbergas un valdes locekļa Viestura Bokas aiziešanai.

VK portālam "Delfi" apstiprināja, ka slimnīcā norit revīzija, kuras rezultāti tiks publiskoti aprīlī. Līdz tam kontrole nekomentēšot revīzijas gaitu.

Savukārt Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders atzina, ka ministrija ir informēta par revīziju, kā arī to, ka kontrolieri RAKUS atklājuši dažādus pārkāpumus.

VM uzsver, ka RAKUS finanšu un resursu pārvaldība nav bijusi efektīva un kopumā dažādos veidos radušies 3,7 miljonu eiro zaudējumi.

Proti, pēc VM rīcībā esošās informācijas, līdz pat 53% no visām RAKUS telpām netiek izmantotas ārstniecības procesa nodrošināšanai, un to uzturēšanai tiek nelietderīgi izlietoti vismaz 115 tūkstoši eiro gadā. Tāpat slimnīcai nodarīti zaudējumi vismaz 424 tūkstošu eiro apmērā, jo savstarpēji nesaskaņotas rīcības rezultātā slimnīcas rekonstruētās telpas ilgstoši nav tikušas izmantotas ārstniecībā.

"Zaudējumi radušies, nolemjot slimnīcas telpu uzkopšanas darbu nodrošināšanai piesaistīt ārpakalpojumu, tādējādi radot izmaksu sadārdzinājumu pa 700 tūkstošiem eiro. Arī ēdināšanas pakalpojumu nodošana ārpakalpojumā slimnīcai nesusi zaudējumus 2,5 miljonu eiro apmērā," pavēstīja Šneiders.

Slimnīcas vadības nepietiekami aktīva rīcība vai nepārdomāti lēmumi ir ietekmējuši arī RAKUS finanšu rezultātus. "Kaut arī 2015.gadā ir samazinājušies slimnīcas zaudējumi, tas nav bijis saistīts ar vadības panāktajiem uzlabojumiem slimnīcas darbībā, bet gan ar papildu finansējuma piešķiršanu," uzsver ministrijā.

Veselības ministre Anda Čakša uzsver, ka RAKUS ir viena no stratēģiski svarīgākajām slimnīcām, kurai ik dienas jānodrošina veselības aprūpe lielam pacientu skaitam. "Nozarei ir ne tikai nepieciešams papildus finansējums, bet arī skaidri sistēmiski uzlabojumi - caurspīdīga procesu organizēšana, esošo finanšu līdzekļu maksimāli efektīvs izlietojums, atbalstoša personālpolitika," viņa klāsta.

RAKUS preses sekretāre Aija Lietiņa apliecināja, ka VK revidenti Austrumu slimnīcā strādāja pagājušajā gadā. "Ar viņiem cieši sadarbojās visi slimnīcas administratīvie dienesti, sniedzot pieprasīto informāciju."

Kā ziņots, ceturtdienas rītā RAKUS valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga un valdes loceklis Viesturs Boka iesnieguši atlūgumus.

Slokenberga atkāpšanos pamatoja ar to, ka neredz, ka Veselības ministrija (VM) kā nozares politikas plānotāja vēlētos risināt nozarei svarīgas problēmas.

VM informē, ka abu amatpersonu atlūgumi pieņemti. Uz vakantajām valdes locekļu amata vietām tuvākajā laikā tiks izsludināti atklāti konkursi. Slimnīcas valdē darbu turpina valdes locekļi Artūrs Bērziņš un Kaspars Plūme.

To, ka RAKUS vadība zaudējusi Veselības ministrijas uzticību, ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa apstiprināja jau pērnā gada vasarā, kad izskanēja informācija par paralēlām rindām slimnīcas pakļautībā esošajā Latvijas Onkoloģijas centrā. Šo skandālu izgaismoja tā brīža veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) vēršanās pie centra speciālistiem bez rindas.

Tajā pašā laikā no amata atkāpās Belēvičs. Pēc premjera Māra Kučinska (ZZS) aicinājuma nesasteigt jautājumu, ministrija atlika lēmumu par RAKUS valdes atbilstību amatiem.

Savukārt šonedēļ kļuva zināms, ka vidējā medicīnas personāla trūkuma dēļ Latvijas Onkoloģijas centrā nav iespējams veikt operācijas tādā apjomā kā agrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!