Foto: PantherMedia/Scanpix
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā otrdien tika norādīts uz riskiem, ka daļa Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē paredzētā finansējuma varētu tikt izlietoti pasākumiem, kas tikai daļēji attiecināmi uz minēto pasākumu.

Valsts kontroles (VK) pārstāvji šodien norādīja, ka šāds risks joprojām ir augsts. Kā piemērs tika minēts aprīkojums, kas tiks iegādāts Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un nepieciešams prezidentūras pasākumiem, lai gan tas var būt arī nepieciešams, lai nodrošinātu bibliotēkas konferenču centra darbību.

Iepriekš VK, pārbaudot ministriju un valsts iestāžu 2013.gada pārskatus, konstatēja, ka līdzekļi tērēti arī ar prezidentūru nesaistītiem pasākumiem. Šodien komisijas sēdē VK pārstāvji sacīja, ka jaunas informācijas par šādiem gadījumiem pagaidām nav.

Saeimas komisijas vadītāja Elīna Siliņa arī norādīja, ka nedaudz trūkst kontroles mehānismu par izdevumiem, jo Valsts kontrole nevar veikt preventīvu pārbaudi, bet gan izvērtē izdevumus pēc tam, kad tie notikuši.

Tāpēc Siliņa aicināja deputātus, kas tiks ievēlēti 12.Saeimā, lūgt prezidentūras sekretariātu arī turpmāk reizi trīs mēnešos informēt par pašreizējiem izdevumiem, šādi īstenojot preventīvās kontroles funkciju.

Politiķe arī interesējās, cik tad rezultātā precīzi izmaksās prezidentūra, jo kopējā summā nekur nav norādīta, bet gan atsevišķi uzskaitītas tiešās izmaksas un personālizmaksas. Latvijas prezidentūras ES sekretariāta direktore Kristīne Pommere sacīja, ka precīzas izmaksas būs zināmas jau pēc prezidentūras, 2015.gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!