Foto: LETA

Valsts kontrole (V) šonedēļ lūgusi Rīgas domi sniegt papildu informāciju par tās ieteikumu ieviešanu pēc pērn veiktās operatīvās revīzijas saistībā ar sabiedriskā transporta tarifu noteikšanu pašvaldībā.

Kā informēja VK, pēc revīzijas izteikto ieteikumu ieviešanas termiņš bija šā gada 2.janvāris, taču Rīgas domes vēstulē, ko VK saņēmusi 6.janvārī, ir sniegta ļoti vispārīga informācija par to, kā ieteikumi ir ieviesti.

Piemēram, ieteikuma "izstrādāt iekšējo normatīvo aktu, kurā noteikta tarifa aprēķināšanas kārtība" izpildes apliecinājumā norādīts, ka, pamatojoties uz SIA "PricewaterhouseCoopers" izstrādāto pētījumu, izstrādāta un apstiprināta instrukcija "Sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifa aprēķināšanas kārtība".

Tāpēc VK vēlreiz vērsusies pie pašvaldības vadības, lūdzot iesniegt visus pamatojošos dokumentus - pētījumus, ekspertu atzinumus, jaunos iekšējos tiesību aktus. Saņemto informāciju, kas attiecas uz sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu aprēķinu, VK nodos Satiksmes ministrijas ekspertiem izvērtēšanai.

Tikai pēc tam, kad būs saņemts ekspertu atzinums, VK sniegs savu vērtējumu par uzņēmuma "Rīgas satiksme" darbībām sniegto ieteikumu ieviešanā.

Komentējot Rīgas mēra Nila Ušakova (S) pārmetumus par to, ka VK izplata apmelojošu un maldīgu informāciju saistībā ar tarifu noteikšanu pašvaldībā, VK uzsver, ka tā pauž viedokli pēc revīzijas un balstoties uz revīzijā gūtiem pierādījumiem, tātad - uz faktiem. Savukārt, ja Ušakova rīcībā ir informācija, kas pamato viņa izteikumus, VK aicina viņu ierasties "ciemos", lai iepazītos ar audita iestādes funkcijām, revīziju metodiku un citiem aspektiem, kas nosaka augstāko revīzijas iestāžu darbību vairākumā attīstīto valstu.

Jau ziņots, ka VK pērn veica operatīvo revīziju pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", reaģējot uz tarifu paaugstināšanu sabiedriskajā transportā. Revidenti secinājuši, ka uzņēmuma veiktās sabiedriskā transporta pasažieru skaita prognozes ir apšaubāmas, pasažieru uzskaite ir nepilnīga un uz sabiedriskā transporta izdevumiem attiecināti arī tēriņi, kam nav saistības ar šo jomu un kas ir nelietderīgi, tāpēc uzņēmuma aprēķinātais tarifs, 1,20 eiro, ir nepamatoti paaugstināts.

Revīzijas mērķis bija noteikt, vai plānotais tarifs - 1,20 eiro - aprēķināts atbilstoši normatīviem. Valsts kontroles revīzija notika laika posmā no 2014.gada 6.janvāra līdz 30.aprīlim.

Tikmēr Ušakovs pārmetis, ka valsts kontroliere Elita Krūmiņa, komentējot situāciju par Rīgas sabiedrisko transportu un nespējot nosaukt nevienu konkrētu skaitli vai faktu, kas norādītu uz jebkāda veida pārkāpumiem uzņēmumā, populistiski un nekompetenti izplata maldinošus un uzņēmumu nomelnojošus paziņojumus. Ušakovs uzskata, ka valsts kontroliere izsaka spriedumus par lietām, kas tālu pārsniedz viņas kompetenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!