Foto: Shutterstock
Veicot izmaiņas normatīvajos aktos, valsts izdarījusi "lāča pakalpojumu" vecākiem, kuru bērni apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Viņi šonedēļ sākuši saņemt e-pastus, ka bērnudārzi paaugstina mācību maksu, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

E-pastos bērnudārzu vadītāji informē par izmaiņām Ministru kabineta noteikumos un skaidro, kādēļ cena tiek paaugstināta. Vecākus šādas ziņas pārsteidz, jo vēl pirms dažām dienām, piemēram, Rīgas pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs (S) ziņoja par to, ka paaugstina pašvaldības līdzfinansējumu bērniem vecumā līdz četriem gadiem.

Arhitektu biroja vadītājs Vladimirs Volkovs stāsta, ka līdz šim, deklarējoties Saulkrastos, par bērnudārzu maksājis 11 eiro un ēdināšanas izmaksas. "Pašlaik tie ir 71 eiro un ēdināšana. Tas nozīmē, ka no tiem 60 eiro, kas ir nākuši klāt, vai nu jāatsakās bērnam no pulciņiem vai nu.. Nezinu, kā rīkoties, godīgi sakot," viņš atzina.

Raidījums atgādina, ka valsts kopš 2013. gada finansiāli atbalstīja vecākus, kuru bērni gaidīja rindā uz pašvaldības bērnudārziem. Tomēr bija noteikts, ka valsts un pašvaldības kopējais atbalsts nedrīkst pārsniegt 228 eiro Rīgā un Pierīgā, bet pārējās pašvaldībās – 185 eiro.

Bija noteikts, ka šāds atbalsts tiks maksāts tikai trīs gadus, kuru laikā pašvaldībām jāatrod veids, kā atrisināt rindu problēmas. Vienlaikus tika nolemts grozīt normatīvos aktus, kas noteica, kā pašvaldībām jāaprēķina izmaksas uz vienu bērnu, lai šis aprēķins kļūtu godīgāks un tiktu ņemtas vērā visas izmaksas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kas izstrādājusi grozījumus, tagad pauž neizpratni par cenu kāpumu.

VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts minēja, ka tikai metodikas izmaiņu dēļ izmaksas nevarētu pieaugt. "Jāmaksā vairāk ir acīmredzot tādēļ, ka bērnudārziem ir parādījušās kādas jaunas papildprogrammas vai vienkārši bērnudārzs ceļ cenu," viņš teica.

Pirmsskolas izglītības iestāžu biedrībā gan skaidro, ka izmaiņas pakalpojuma maksā atkarīgas no vairākiem faktoriem - pašvaldības, kurā bērns deklarēts, bērna vecuma un valsts dotācijas. Tagad esot mainījusies līdzfinansējuma aprēķina formula, tostarp izmaksas aprēķina divām vecuma grupām atsevišķi.

Lai ievērotu vienlīdzības principu, cena tiek pacelta visiem audzēkņiem. Izmaiņas līdzfinansējuma apmērā atkarībā no bērna vecuma šo starpību var nedaudz izlīdzināt. Taču vēl viens būtisks aspekts, kas ietekmē vecāku izmaksas, ir pašvaldība, kurā bērns deklarēts.

"Ja mēs ņemam manis minētās 12 pašvaldības, ar ko mēs sadarbojamies, tad deviņās izmaksas summas pēc jaunās metodikas ir palielinājušās, bet trīs pašvaldībās summas ir samazinājušās. Un varu apgalvot diezgan droši, ka samazinājumam nav nekāda pamata. Un mēs noteikti jautāsim, kāpēc, piemēram, Saulkrastos ir milzīgs samazinājums," teica "Bebe.lv" direktors Juris Stikāns.

Uz ievērojamo līdzfinansējuma apmēru atšķirību norāda arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība. Biedrības vadītāja Daina Kājiņa vērtēja, ka pašvaldības neveic korektus aprēķinus, jo izmaksas par vienu bērnu ar tik ārkārtīgi lielu amplitūdu ir grūti saprotamas.

Pašvaldību līdzfinansējums atšķiras pat 80 eiro apmērā. Saulkrasti ir viena no pašvaldībām, kur līdzfinansējums vienam bērnam ir samazinājies viskrasāk – par 43 eiro, ko novada dome skaidro ar bērnudārzos veiktajiem remontiem, kā arī bērnu skaita izmaiņām.

VARAM pārstāvis Eglīts atzina, ka ir bijuši gadījumi, kad ir šaubas par uzrādītajām izmaksām.

Privātajiem bērnudārziem pieejamo finansējuma apjomu nosaka arī bērnu skaits privātajos bērnudārzos 1. septembrī. Tādējādi, ja kāds tieši šajā datumā nav bijis bērnudārza sarakstā, valsts mērķdotāciju tad nesaņem. Tāpat jāņem vērā, ka aprēķinus veic pēc pagājušā gada pašvaldības tēriņiem.

Tiesībsargs pērnā gada nogalē veiktā pētījumā secinājis, ka finansējuma problēmas ir aktuālas aptuveni 20 Pierīgas pašvaldībās, bet citur vietu pašvaldības bērnudārzos pietiek. Mācību maksa privātajā bērnudārzā ir 190-380 eiro. Par nesenajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Tiesībsarga birojs norāda – tie neuzlabo situāciju no vecāku viedokļa, jo maciņš atkal jāver vaļā plašāk.

"Problēmas rodas ar to, ka Izglītības likumā ir norma, ka pašvaldība, ja nav vietas pašvaldības bērnudārzā, sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktā kārtībā, nevis sedz izmaksas pilnībā. Kamēr vecākam par izglītību ir jāmaksā, tikmēr šī situācija nav likumīga, nav tiesiska," norādīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Pēc pērn likvidētā valsts līdzfinansējuma privātajiem bērnudārziem vairums iestāžu norādīja, ka bērnu skaits ir samazinājies, jo vecāki pakalpojumu vairs nevarēja atļauties. Arī tagad līdz ar pārmaiņām normatīvajos aktos vecākiem izdarīts "lāča pakalpojums", jo rezultātā teju visi bērnudārzi bijuši spiesti mācību maksu palielināt, ziņoja "LNT Ziņu TOP 10". Turklāt grozījumi pieņemti pērn decembrī, un stājās spēkā jau 1. janvārī. Bērnudārzi līgumus ar vecākiem noslēguši pērn septembrī, līdz ar to par izmaiņām nākas paziņot steigšus.

"Šāda situācija nav bijusi ne reizi. Līdz ar to pirmo reizi astoņos gados man ir bijis jāpaceļ cenu esošiem klientiem. Nekad tā nav bijis," norādīja privātās pirmsskolas iestādes "Prosum" vadītāja Sandra Daubure.

Lai sakārtotu līdzfinansējuma jautājumus, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība plāno vērsties VARAM, Izglītības ministrijā, kā arī Valsts kancelejā. Tiesībsargs ministrijām nosūtījis savu atzinumu, un vecākiem var ieteikt vien cīnīties individuāli, vēršoties administratīvajā tiesā un apstrīdot, ka vecākam liek maksāt par izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!