Foto: F64

Jaunais regulējums cīņai pret sarunātajām sporta spēlēm profesionālajā sportā atvieglos policijas darbu, šodien notikušajā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē par izstrādātajiem grozījumiem Krimināllikumā un Sporta likumā cīņai pret tā saucamajām sarunātajām spēlēm profesionālajā sportā sacīja Valsts policijas (VP) pārstāvis Raitis Kalnačs.

Kalnačs norādīja, ka jaunais regulējums ļaus policijai darboties, izmantojot Operatīvās darbības likumu, kā arī sākt procesu un veikt darbības Kriminālprocesa ietvaros.

Arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka pašlaik policija visos gadījumos prasa iesniegumu, bet līdz ar jauno regulējumu policijai pietiks ar informāciju, ka ir pamatotas aizdomas par spēļu sarunāšanu, lai sāktu rīkoties. "Viss, protams, atkarīgs no policijas iniciatīvas un sadarbības ar federācijām," sacīja Rasnačs. "Katrā ziņā birokrātija būs daudz mazāka."

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs uzsvēra, ka jau pašlaik eksistē datorizēta sistēma, kas uzrāda aizdomīgas likmes, un jau pirms spēles sākuma ir zināms, ka spēle ir aizdomīga. "Sistēma izķer aizdomīgās lietas, un tālāk jau ir jautājums par operativitāti šo darbību novēršanā."

Kā ziņots, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien izskatīja izstrādātos grozījumus Krimināllikumā un Sporta likumā cīņai pret tā saucamajām sarunātajām spēlēm profesionālajā sportā.

Iepriekš komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) norādīja, ka izmaiņas likumos paredz ieviest jaunu pantu par manipulācijām ar sporta sacensībām un noteikt pietiekami bargu sodu par nelegālām sporta totalizatoru aktivitātēm un spēļu rezultātu pasūtīšanu. Saņemot materiālu labumu par šādām nelegālām aktivitātēm, draudētu brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, smagākos gadījumos - līdz pat pieciem gadiem cietumā.

"Pašlaik par sporta spēļu rezultātu ietekmēšanu ir noteikta kriminālatbildība, taču praksē piemērojamais pants par krāpšanu nestrādā un ir grūti saukt pie atbildības iesaistītās personas, kā arī noteikt cietušos. Spēļu uzpirkšana kropļo jaunatnes sportu pašā tā saknē, un tā ir samilzusi problēma, it īpaši futbolā. Tāpēc, mainot likumu, arī pašas organizācijas varētu vairāk palīdzēt policijai apkarot šādas nelegālas aktivitātes," uzsvēra Latkovskis.

Tieslietu ministrijas sagatavotajos grozījumos Krimināllikumā par manipulācijām ar sporta sacensībām jeb spēļu sarunāšanu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pat pieciem gadiem.

Ir paredzēts Krimināllikumu papildināt ar jaunu pantu - "Manipulācijas ar sporta sacensībām" -, kur par spēļu sarunāšanu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!