Foto: LETA
Trešdien, 10.decembrī, Valsts prezidentam Andrim Bērziņam aprit 70 gadi.

Prezidents dzimis 1944.gadā Nītaurē, kur arī ieguvis pamatizglītību. Tieši Nītaures pamatskola arī bija pirmā skola, kurai jaunievēlētais prezidents atdeva savu viena mēneša algu. Viņš arī uzreiz atteicās no Jūrmalas rezidences izmantošanas.

Bērziņš Latvijas Valsts prezidenta amatā stājās 2011.gada 8.jūlijā. Šo trīs ar pus gadu laikā prezidents ir nācis klajā ar vairākām iniciatīvām, daļa no kurām ir izpelnījušās lielu sabiedrības uzmanību. Tā, piemēram, 2012.gada oktobrī viņš iesniedza Saeimai likumprojektu par eksprezidentu sociālo garantiju apjoma samazinājumu, kas precizēja sociālo apjomu garantiju personām, kuras ieņēmušas Valsts prezidenta amatu.

Savukārt šī gada novembra beigās Bērziņš Saeimai iesniedza likumdošanas iniciatīvu politisko partiju stiprināšanai un to atbildības paaugstināšanai. Prezidents aicināja palielināt politisko partiju finansējumu no valsts budžeta, mainīt vēlēšanu sistēmu, noteikt, ka politiskās partijas jādibina vismaz gadu pirms vēlēšanām un citas izmaiņas, kas varētu stiprināt politiskās partijas.

Prezidents sava termiņa laikā kļuvis par Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas patronu, Latvijas Universitātes Goda biedru un Rīgas Tehniskās universitātes Goda biedru. Sākoties pilnvaru termiņam, 2011.gadā Bērziņš saņēma arī Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi.

Bērziņš bijis aktīvs gan akadēmiskajās, gan profesionālajās gaitās, liecina prezidenta CV un ziņu aģentūras LETA arhīvs. Prezidents 1971.gadā radioinženiera izglītību ieguva Rīgas Politehniskajā institūtā, bet 1988.gadā Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātē pabeidza mācības par rūpniecības plānošanu.

Viņš ir darbojies Latvijas Tautas frontē, par ko 1996.gadā viņš saņēmis 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi. No 1993. gada līdz 2003. gadam viņš bija "Unibankas" prezidents.

Bērziņš 2004.gadā bija "Skandinaviska Enskilda Banken" un "SEB Unibankas" prezidentu padomnieks, 2006.gadā ievēlēts par Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidentu un AS "Latvenergo" padomes priekšsēdētāju. 2007.gadā viņš atkārtoti ievēlēts par LTRK prezidentu, bet 2008.gadā atkārtoti ievēlēts par AS "Latvenergo" padomes priekšsēdētāju.

2010.gadā Bērziņš tika ievēlēts 10. Saeimā no ZZS saraksta. Savukārt 2005.gadā Bērziņš neveiksmīgi kandidējis Rīgas domes vēlēšanās. Tolaik ZZS valde viņu bija izvirzījusi par savu kandidātu Rīgas mēra amatam.

Līdz ar stāšanos amatā par prezidenta kundzi kļuva 1973. gadā dzimusī Stradiņa slimnīcas daktere Dace Seisuma, kura ilgus gadus bija Bērziņa dzīvesbiedre, neilgi pirms Bērziņa stāšanās amatā – 2.jūlijā – viņi apprecējās.

Valsts prezidenta Bērziņa pilnvaru termiņš beidzas 2015.gada vasarā, tomēr vēl nav skaidrs, vai prezidents kandidēs uz otro termiņu. Viņš norādījis, ka savu lēmumu paziņos nākamā gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!