Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Piektdien, 19.septembrī, Valsts prezidents Andris Bērziņš devies oficiālā vizītē uz Vatikānu, lai 20.septembrī tiktos ar pāvestu Francisku un Vatikāna valsts sekretāru (premjeru), kardinālu Pjetro Parolinu, portālu "Delfi" informē prezidenta preses dienests.

Vizītes laikā plānotajās sarunās Valsts prezidents vēlas akcentēt Latvijas un Svētā Krēsla labās attiecības, kā arī oficiāli uzaicināt pāvestu un valsts sekretāru apmeklēt Latviju.

Pāvesta Franciska vizīte sakristu ar Terra Mariana – liecība, kas vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā - 800 gadu jubileju. Savukārt, Vatikāna valsts sekretārs oficiālā vizītē uz Latviju tiks aicināts, kad 2015.gadā par godu jubilejai notiks starptautiska konference.

Valsts prezidenta un Vatikāna vadītāju sarunās plānots iepazīstināt pāvestu un valsts sekretāru ar Latvijas prezidentūras prioritātēm Eiropas Savienībā, kas fokusēsies uz drošību Eiropā, Austrumu partnerību, Centrālās Āzija reģiona valstīm, transatlantiskajām attiecībām, kā arī puses pārrunās starptautiskās aktualitātes saistībā ar miera un stabilitātes apdraudējumiem Austrumukrainā un Tuvajos Austrumos.

Latvijas un Svētā Krēsla attiecības ir ļoti labas un stabilas, ar bagātu vēsturi. Latvijā augstu vērtē pāvesta Franciska lomu pasaulē, norāda prezidenta preses pārstāvji.

Svētais Krēsls bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas Republikas neatkarību pēc tās nodibināšanas 1918.gadā. Svētais Krēsls nekad nav atzinis Baltijas valstu inkorporāciju PSRS sastāvā. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Svēto Krēslu atjaunotas 1991.gada 1.oktobrī.

Savukārt 21. septembrī Valsts prezidents no Romas dosies darba vizītē uz ASV, kur piedalīsies Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajās Asamblejas 69.sesijā, ANO Klimata samitā, apmeklēs Hjūstonu (Teksasas štats), kur pārrunās ar enerģētiku saistītus jautājumus, kā arī Ģenerālās Asamblejas ietvaros tiksies ar vairākiem valstu vadītājiem divpusējās sarunās.

Saskaņā ar Ordeņu kapitula lēmumu vizītes laikā Ņujorkā Valsts prezidents pasniegs Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieka krustu bijušajai ASV valsts sekretārei (2009.- 2013.) Hilarijai Klintonei, kurai tas piešķirts par lielo ieguldījumu Latvijas stratēģiskās partnerības ar ASV stiprināšanā.

Valsts prezidents Latvijā atgriezīsies 26.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!