Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien izmantojis savas Satversmē noteiktās noteiktās tiesības par likumdošanas iniciatīvu un iesniedzis Saeimai grozījumus likumā par valsts ģerboni, lai novērstu, neatbilstošu valsts iestāžu praksi ģērboņa un iestādes logotipa lietošanā.

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Heraldikas komisijas viedokli. Kā skaidro prezidenta Preses dienests, likumprojekta izstrādes laikā tika konstatēts, ka valsts iestāžu prakse ģerboņa un dažādu logotipu lietošanā "bieži vien vērtējama kā neatbilstoša valsts ģerboņa kā valsts simbola jēgai un būtībai".

Tādēļ ar likumprojektu rosināts noteikt, kādos gadījumos institūcijas pārvaldes dokumentos lieto to statusam atbilstošu valsts ģerboni. Likumprojekts paredz, ka valsts institūcijas nevarēs vienlaikus ar valsts ģerboni lietot citus logotipus, kā arī institūcijas, kas īsteno valsts varu, nevarēs atteikties izmantot valsts ģerboni.

Likumprojektā piedāvāts precizēt likuma formulējumu par to kā privātpersonas var lietot valsts ģerboni, tai skaitā precizējot, ka noteiktos gadījumos tam nepieciešams īpašs saskaņojums.

Tāpat likumprojektā piedāvāts mainīt likuma atsevišķu normu formulējumu, lai nodrošinātu tā vienveidīgu piemērošanu, kas atvieglotu vainīgo personu saukšanu pie atbildības par likuma pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka Bērziņš arī iepriekš izmantojis savas likumdošanas iniciatīvas tiesības. Pirmo reizi viņš to darīja, iesniedzot likumprojektu par Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņiem, kas pašlaik tiek izskatīts Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!