Foto: LETA
Iecerētā koalīcija, ko veidoja Zatlera Reformu partija (ZRP), partija "Vienotība" un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK un kā izveide sašķobījusies līdz ar sešu deputātu aiziešanas no ZRP, trīs gadus jeb līdz nākamās Saeimas vēlēšanām nenostrādās, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Runājot par topošās koalīcijas dzīvotspēju , prezidents sacīja: "Par trīs gadu strādāšanu tur nevar būt ne runas. Ja tur ir 50 balsu, tur nav vairākuma." Prezidents uzsvēra, ka ar deputātiem, kuri atšķēlušies no ZRP, nevar rēķināties. "Tas ir praktiski neprognozējami," teica Bērziņš.

Viņš arī sacīja, ka neizprot no ZRP aizgājušo deputātu rīcības loģiku. "Mūs neapmierina, mēs aizejam, bet balsosim [par koalīciju]. Nav saprotama loģika. Man šī situācija ir nesaprotama," teica prezidents, paužot viedokli, ka ilgu laiku kopīga darbība pašreiz topošajā koalīcijā nav iespējama.

Prezidents norādīja, ka patlaban nav runa par to, kas vadīs topošo valdību, bet gan tās veidols un modelis. "Premjera kandidāts [pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) jau izskanējis labi. Jautājums ir par koalīciju," teica Bērziņš, paužot viedokli, ka Dombrovskis jaunās valdības veidošanā rīkojas "pārāk piesardzīgi un pieļāvīgi".

Valsts prezidents uzskata, ka partijām jāturpina strādāt pie jaunas koalīcijas izveides, taču sarunas nebūtu jāsāk no nulles.

Jau ziņots, ka svētdien par izstāšanos no ZRP paziņoja seši 11.Saeimā ievēlētie deputāti - Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu, izjaucot "reformu un tiesiskuma koalīciju", kas cerēja jau nedēļas laikā pēc 11.Saeimas sanākšanas apstiprināt valdību.

ZRP paziņoja, ka jau ilgāku laiku ir bijusi runa par Olšteina izslēgšanu no ZRP biedru rindām, ņemot vērā viņa destruktīvo darbību partijā un valdē.

Piektdien  "reformu un tiesiskuma koalīciju" veidojošie partneri vienojās par atbildības jomu sadali, kas paredz, ka ZRP būs pieci ministru amati, Saeimas priekšsēdētāja amats, kam tiks deleģēts Zatlers, kā arī kopā ar "Vienotību" solidāra atbildība par bezpartejisku satiksmes ministru. "Vienotībai" bez premjera amata uzticēs atbildību vēl par piecām ministrijām, savukārt Nacionālai apvienībai VL-TB/LNNK būs divi ministru krēsli un divi parlamentārie sekretāri abu pārējo partiju ministrijās - Veselības ministrijā un VARAM.

Nacionālās apvienības deputāts arī vadīs jaunizveidotu Valstiskās audzināšanas apakškomisiju Saeimā, savukārt līdz ar Pilsonības likuma grozījumiem pašreizējo Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisiju pārveidos par Sabiedrības saliedētības komisiju, nododot tās vadību VL-TB/LNNK pārstāvim.

Vienošanās par koalīciju panākta 10. oktobra vakarā, vairāk nekā trīs nedēļas pēc ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanām, kad ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK" parakstīja reformu un tiesiskuma koalīcijas vienošanos, apņemoties veidot nākamo valdību. Nacionālās apvienības pārstāvji vienošanās tekstam pievienoja "izpratnes skaidrojuma dokumentu", kurā skaidrota apvienības atšķirīgā izpratne par atsevišķiem vienošanās punktiem.

Divi no Saeimā ievēlētājiem spēkiem - "Saskaņas centrs" (SC, 31 mandāts) un Zaļo un Zemnieku savienība" (12 mandāti) - netiek aicināti koalīcijā. Ja Valsts prezidents akceptēs partiju vienošanos un nominēs premjera amatam "Vienotības" Dombrovski (V), šie spēki paliks opozīcijā.

Iepriekš ZRP aicināja veidot koalīciju kopā ar SC, taču pret to iebilda "Vienotība". Lai atrisinātu situāciju, "Vienotība" aicināja veidot plašu"varavīksnes koalīciju" no visiem pieciem parlamentā ievēlētajiem spēkiem, taču ZRP iebilda pret sadarbību ar ZZS, jo tā ir Zatlera partijas "sarkanā līnija" - nepieļaut sadarbību ar "oligarhu partijām".

Vēlāk "Vienotība" aicināja veidot nacionālā izlīguma koalīciju no četriem ievēlētajiem spēkiem, opozīcijā atstājot tikai ZZS. Taču SC un VL-TB/LNNK savstarpējo pretrunu dēļ arī šī iecere izgāzās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!